Advertisement
HABERLER ABONE OL

SC Yönetim & Danışmanlık Kurucusu Dr. Soner Canko, 2021 yılın ilk yarısında dünyada fintech alanında en çok konuşulan ve önemli adımların atıldığı konunun merkez bankalarının dijital para çalışmaları olduğunu söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk Canko, önümüzdeki 5 beş yılda dünyanın en gelişmiş 10 ekonomisinin beş tanesinde CDBC denilen merkez bankalarının dijital para birimlerinin artık kullanıma geçeceğini söyledi.

'Bankacılıkta kullanılan teknolojilerde büyük değişim yaşanacak'

Önümüzdeki dönemde bankacılıkta kullanılan teknolojilerde büyük değişim yaşanmasını beklediklerini kaydeden Canko, "Özellikle bulut teknolojileriyle bugüne kadar büyük veri merkezlerinde kendi alanlarımızda yaptığımız veri yönetiminin buluta taşınacağını ve bankacılıkta kullanılan teknolojilerin bu anlamda büyük bir değişime uğrayacağını öngörüyoruz" diye konuştu.

'Veri platformları gelecekte bizi bekliyor'

E-ticarette değişen tecrübenin de altını çizen Canko, özellikle pandemi ile birlikte fiziksel ve geleneksel ticaretten e-ticarete geçildiğini, artık gündemde değişen e-ticaret tecrübesi olduğunu vurguladı. Canko, artık gündemde bir biriyle konuşan uygulamaların, hızlanan, kolaylaşan, basitleşen müşteri talepleri olduğunu sözlerine ekledi. Gündemdeki bir diğer önemli konunun da veri platformları olduğunu kaydeden Canko, "Bugüne kadar işletim sistemleri bilgisayar teknolojilerini çalıştırmak için kullanılıyordu. Bundan sonra büyük veriyi yönetmek için işletim sistemlerine ihtiyaç var. Bu anlamda finansal teknolojilerde büyük bir dönüşüm, değişim bekleniyor. Artık verilerin yönetildiği işletim sistemi ve platformların gelecekte bizi beklediğini söyleyebiliriz" diye konuştu.

'Fintech yatırımları ilk 6 ayda dünyada rekor kırdı'

2021 yılının ilk 6 ayında dünya genelinde fintech yatırımlarının rekor kırdığını belirten Canko, 57 adet 100 milyon dolar üzerinde mega yatırım yaşandığını söyledi. Bunların arasında 11 tane halka arzın dikkat çektiğini ifade eden Canko, 67 birleşme satın alma ile bugüne kadar bir yarı yılda yaşanan en yüksek sayıda çıkış (exit) yaşandığını kaydetti. Bu dönemde dijital varlık (kripto para) saklama ve yatırım girişimlerinin öne çıktığının altını çizen Canko, Facebook, Apple, Microsoft, Google ve Amazon gibi bigtech firmalarının fintech yatırımlarının da hız kesmeden devam ettiğini belirtti. Canko, geleneksel bankaların da artık eskisi kadar sessiz kalmadığını, hızlandığını ve fintech alanındaki gelişime kendince cevap verdiğini gözlemlediklerini sözlerine ekledi.

'Türkiye, fintech girişimi sayısını artırmalı'

Türkiye fintech sektöründe 2021 yılının ilk yarısında bir önceki yılın anı dönemindeki rakamlara paralel güzel gelişmeler olduğunu kaydeden Canko, 11 adet yatırım ile 11.5 milyon dolarlık yatırım söz konusu olduğunu belirtti. Rakamlara private equity yatırımlarının dahil olmadığını ifade eden Canko, o tutarın da eklenmesiyle fintech yatırımlarının geçen yılın üzerinde seyrettiğini söyledi. Canko, yılın ilk yarısında çıkış (exit) rakamlarının ise geçen yılın altında olmakla birlikte 27 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini sözlerine ekledi. Startups.watch verilerine göre, 29 Haziran itibarıyla Türkiye'de bu yıl 5 fintech girişimi kurulduğunu belirten Canko, "Bu dikkat çekici bir unsur. Fintech girişimlerimizin sayısı hız kesmemeli. Daha fazla artmalı. Fintech girişimciliğini özendirmeliyiz" dedi.