Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

1- Cari açık Mart'ta beklentinin altında kaldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Mart ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerine göre, cari açık Mart'ta 3,33 milyar dolar olarak kaydedildi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistler Mart ayında cari açığın 3,8 milyar dolar olmasını öngörmüştü.

Daha önce 2,61 milyar dolar olarak açıklanan Şubat ayı cari açık verisi ise 2,59 milyar dolara revize edildi.

2- Konuk satışları Nisan’da arttı

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre, Türkiye genelinde konut satışları Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 124,1 artarak 95 bin 863 oldu.

Türkiye genelinde Nisan ayında ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,5 artış göstererek 17 bin 514 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 18,3 olarak gerçekleşti. İpotekli satışlarda İstanbul 3 bin 769 konut satışı ve yüzde 21,5 pay ile ilk sırada yer aldı.

3- Türkiye’de işsizlik oranı Mart'ta yüzde 13,1 oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart ayına ilişkin işgücü istatistiklerini yayımladı. Verilere göre Mart'ta işsizlik oranı sınırlı bir gerileme kaydetti ve yüzde 13,1 oldu. Mevsim etkisinden arındırılmış atıl işgücü oranı ise yüzde 25,8 olarak kaydedildi.

4- ABD'de enflasyon 13 yılın zirvesine çıktı

ABD'de Nisan ayında tüketici fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,2 arttı. Ekonomistlerin beklentisi Nisan ayında ülkede enflasyonun yüzde 3,6 olarak gerçekleşmesi yönündeydi. Veriler yıllık bazda ABD'de enflasyonun 2008'den bu yana en yüksek seviyeye çıktığını gösterdi.

5- Binance'e soruşturma açıldı

ABD Adalet Bakanlığı ve Milli Gelirler Dairesi dünyanın en büyük kripto para Borsası Binance'e soruşturma açtı. Bloomberg'e konuşan bir kaynağın verdiği bilgiye göre soruşturmada para aklama ve vergi suçu konularında araştırma yapan yetkililer Binance'ın operasyonları konusunda bilgi sahibi olan kişilerden bilgi istedi.

6- Erdoğan'dan kontrollü normalleşme mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17 Mayıs sonrasına ilişkin salgınla mücadele önlemleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Video konferans aracılığıyla düzenlenen ve 81 ilin AK Parti teşkilatıyla bayramlaşma programında konuşan Erdoğan, "Pazartesi gününden itibaren kontrollü normalleşme takvimimizi uygulamaya başlıyoruz. Niyetimiz, mayıs ayı sonuna kadar nispeten ihtiyatlı hareket etmeyi sürdürmektir. Haziran ayıyla birlikte günlük hayatı daha da rahatlatacak şekilde tedbirleri önemli ölçüde gevşetmeyi planlıyoruz. Aldığımız tedbirleri vatandaşımızın işine, aşına, ekmeğine zarar vermeyecek esneklikte uygulamaya özen gösteriyoruz." diye konuştu.

7- Sinovac, Türkiye'ye üretim lisansı verdi

Sinovac CEO’su Yin Weidong Bloomberg’e verdiği söyleşide, aralarında Türkiye'nin de olduğu beş ülkeye üretim lisansı verdiklerini belirtti. Yin konuşmasında, Brezilya, Endonezya ve Türkiye'ye nüfusun yüzde 20'sini aşılamaya yetecek kadar aşı sağladıklarını ancak bunun yetersiz olduğunu belirtti.