Advertisement
HABERLER ABONE OL

1- TCMB'den toplantı özetlerinde 'enflasyon' vurgusu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 14 Temmuz tarihli Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin özetleri yayımladı.

TCMB’nin faizleri sabit tuttuğu 14 Temmuz toplantısına ilişkin özetlerde, “Kurul, küresel enflasyon baskılarının para politikalarında ve dolayısıyla küresel finansal piyasalarda veri duyarlılığını artırdığı ve buna bağlı oynaklıkların görülebileceği yönündeki görüşünü korumuştur." ifadelerine yer verildi.

2- Tüketici Güven Endeksi Temmuz'da 2,7 geriledi

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış Tüketici Güven Endeksi, Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 2,7 oranında azaldı.

Haziran ayında 81,7 olan endeks, Temmuz ayında 79,5 oldu.

3- Yurt dışı Üretici Fiyat Endeksi Haziran’da yüzde 3,93 arttı

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE), 2021 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 3,93, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 20,51, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 43,72 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 34,50 artış gösterdi.

4- Biden'dan "enflasyonun geçici olduğu" değerlendirmesi

Son dönemde ABD'deki enflasyonun geçici olup olmadığı yönündeki tartışmalara ABD Başkanı Joe Biden da katıldı.

Biden, fiyatlardaki artışların geçici olmasının beklendiğini belirterek, yönetiminin uzun vadede kontrolsüz bir enflasyonun ekonomi için bir zorluk teşkil edeceğinin farkında olduğunu ve gereken herhangi bir müdahale konusunda tetikte olacaklarını ifade etti.

5- Yellen, iklim mücadelesi için çağrıda bulundu

ABD Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Hazine Bakanı Janet Yellen'ın iklim finansmanını görüşmek üzere kalkınma bankalarının başkanları ve özel sektör temsilcileriyle bir araya geldiği bildirildi.

Açıklamada, Yellen'ın iklim değişikliğine yönelik özel sermaye seferberliğini en üst düzeye çıkarmak için söz konusu bankaların teşviklerini, yapılarını ve uygulamalarını değerlendirme çağrısında bulunduğu kaydedildi.

6- AMB, %2 enflasyon hedefine ulaşana kadar faiz oranlarını koruyacağını açıkladı

Avrupa Merkez Bankası (AMB), yüzde 2'lik simetrik enflasyon hedefine ulaşana kadar mevcut faiz oranlarının korunacağını vurguladı

AMB yayımladığı para politikası kararında, son strateji değişikliğiyle beraber koyulan enflasyon hedeflerine ulaşmak amacıyla faiz oranlarında ve varlık alım programında herhangi bir değişikliğe gitmedi, ancak enflasyon hedeflerine ulaşana kadar para politikası çerçevesinin korunacağının altını çizdi.

Varlık alım programının aylık miktarında bir değişiklik olmayacağını belirten banka, Yönetim Konseyi'nin varlık alım programının genişlemeci etkisi görülene kadar şu anki para politikası çerçevesini koruyacağını vurguladı.

7- Rusya Merkez Bankası faizi artırdı

Rusya Merkez Bankası, politika faiz oranını yüzde 6,5'e yükseltme kararı aldı.

Enflasyon risklerinin artması nedeniyle faiz oranının, 100 baz puanlık artışla yüzde 6,5'e çıkarıldığı kaydedilen açıklamada, Rus ekonomisinin bu yılın ikinci çeyreğinde Kovid-19 salgını öncesi hacmine ulaşabildiği ve tüketici ile yatırım talebinin büyüdüğüne vurgu yapıldı.