Advertisement
HABERLER ABONE OL

Küresel piyasalar Fed ve Nvidia dolayısıyla hareketli bir haftayı geride bırakırken yurt içi piyasalar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararını açıkladığı hafta Borsa tarafında yeni rekorlara sahne oldu.

İşte geçen haftanın öne çıkan yedi başlığı

1- Yeni TCMB Başkanıyla ilk karar

Yeni başkan Fatih Karahan başkanlığında toplanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu bir haftalık repo faizini sabit tutarken, Enflasyon Raporu sunumunda verilen “enflasyon görünümünde bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı” mesajını yineledi.

2- TCMB rezervleri erimeye devam ediyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın rezervleri geçen hafta 134,2 milyar dolar seviyesine geriledi.

3- Kısa vadeli dış borçta rekor serisi sürüyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) verilerine göre, 2023 Aralık sonu itibarıyla, orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verisi kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku, 226,6 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Böylelikle Kasım'a göre sınırlı bir artışla yeni rekor kırıldı.

4- Fed, toplantı tutanaklarında hızlı faiz indirim riskine dikkat çekti

Fed’in Ocak ayı toplantısına ait tutanaklarda çoğu yetkili hızlı faiz indirmenin risklerine dikkat çekti. Yetkililer enflasyonun hedefe indiğine dair daha fazla kanıt görmek istediğini belirtti.

5- Nvidia’nın gelirleri tahminleri aştı

California merkezli çip üreticisi Nvidia, 2023’ün son çeyreğinde yapay zeka çiplerine olan güçlü talebin etkisiyle beklentilerin üzerinde gelir elde etti.

6- Çin Merkez Bankası'ndan faiz indirimi

Çin, Haziran ayından bu yana ilk kez temel kredi faiz oranlarını düşürerek emlak finansmanını artırdı.

7- ABD'li şirketlerde jeopolitik endişe

ABD’de bilanço telekonferanslarında Kızıldeniz ve jeopolitik risk ifadelerinin kullanımı artışa geçerken, Orta Doğu’da gerilimin artmasının enflasyonu tırmandırması ve kârlılığı düşürmesinden endişe ediliyor.