Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizini yüzde 45 seviyesinde tuttu.

Bloomberg HT anketine katılan katılımcıların beklentisi de faizin bu seviyede tutulması yönündeydi.

Karar ile birlikte yayımlanan açıklamada “Kurul, politika faizinin mevcut seviyesinin aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sürdürüleceğini değerlendirmiştir” denildi.

Açıklamada enflasyon görünümüne ilişkin “Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu ve ücret artışlarının enflasyon üzerindeki etkilerini yakından takip edecektir” ifadeleri kullanılırken “Para politikasındaki kararlı duruş, dezenflasyonun ana unsurlarından olan Türk lirası reel değerlenme sürecine katkı vermeyi sürdürecektir” cümlesi de yer aldı.

Hafize Gaye Erkan’dan boşalan başkanlık koltuğuna oturmasının ardından ilk Enflasyon Raporu sunumunda TCMB Başkanı Fatih Karahan politika faizinin mevcut seviyesinin gerektiği müddetçe korunacağını belirterek enflasyon görünümünün bozulması halinde para politikası duruşunun sıkılaşacağını vurgulamıştı.

TCMB bu yıl enflasyonun Mayıs ayında yüzde 70 üzerinde zirve yapmasının ardından kademeli olarak yıl sonunda yüzde 36’ya gerileyeceğini öngörmüştü.

TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay yıl sonu öngörüsü için “iddialı ama erişilebilir” ifadelerini kullanmıştı.