7 başlıkla geçen hafta
-
Küresel piyasalarda geçen hafta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kapsamında gerçekleşen diplomatik temaslar öne çıkarken, yurt içi piyasalarda fon piyasasında yaşanan gelişmeler yakından takip edildi.
1 - Trump: İran'la seçimden sonra anlaşma yapabiliriz
ABD Başkanı Donald Trump Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndaki konuşmasında İran'a anlaşma çağrısında bulunarak "Seçimden sonra bir anlaşmaya varacağımıza inanıyorum" dedi. Trump, tarihin en büyük petrol anlaşması üzerinde çalıştıklarını belirterek, söz konusu anlaşmanın hem ABD'ye hem de Venezuela'ya fayda sağlayacağını açıkladı.
Ayrıca Trump, Gazze Barış Kurulu'na üye ülkelerin Gazze'nin yeniden imarı ve yardım çalışmalarına milyarlarca dolar katkı sağladığını belirterek, Türkiye'nin de katkıda bulunan ülkeler arasında olduğunu söyledi.
2 - Erdoğan'dan ABD'li şirketlere 5 kritik mesaj
Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York'ta DEİK, ABD-Türkiye İş Konseyi ve TAİK tarafından düzenlenen yatırımcı toplantısında 29 ABD'li şirketin Başkan, CEO ve üst düzey yöneticisiyle bir araya geldi.
REKLAM
REKLAM
3 - Çin Devlet Başkanı Şi, ABD ile "yeni bir ticaret düzenlemesinde anlaştıklarını" duyurdu
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ABD'yi ziyaretinde Beyaz Saray'da Başkan Donald Trump ile buluşmasında, iki ülkenin "yeni bir ticaret düzenlemesinde anlaştıklarını" bildirdi.
4 - Goldman Sachs: Türk fonlarından çıkan para TL mevduata yöneldi
Goldman Sachs analistleri, fon krizinin yaşandığı dönemde para piyasası fonlarından çıkan Türk yatırımcıların tasarruflarının büyük bölümünü muhtemelen Türk lirası mevduata aktardığını söyledi.
5 - SPK'dan yeni karar
SPK'nın 22 Eylül tarihli toplantısında alınan karara göre; aralarında Tera Yatırım'ın da bulunduğu altı aracı kurum nezdindeki varlık ve nakit çıkışlarına kısıtlama getirildi.
REKLAM
REKLAM
Olağan nakit ve varlık çıkışlarının (İstanbul Takas ve Saklama Bankası AŞ yükümlülükleri, yasal ödemeler, vergi ödemeleri vb.) gerçekleştirilmesine izin verilirken, şüpheli ve olağan dışı tüm nakit ve varlık hareketlerinin engellenmesi kararlaştırıldı.
Yatırımcıların işlemleri ile para transferleri konusunda hiçbir kısıtlama uygulanmadığı belirtildi.
6 - Para piyasası fonlarında 456 milyar TL'lik azalma
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre 18 Eylül haftasında para piyasası fonlarında 456 milyar TL'lik düşüş olduğu görüldü.
7 - Tüketici güveni 8 yılın zirvesinde
TÜİK verilerine göre tüketici güveni Eylül'de yükselişini sürdürerek 91,9 değerini aldı. Endeks böylece Temmuz 2018'den beri en yüksek seviyeye çıktı.