Advertisement
HABERLER ABONE OL

BLOOMBERG HT ARAŞTIRMA

Wall Street’te bu hafta mega teknoloji devlerinin finansalları takip edilecek.

Tarihi yüksek değerlemelerde fiyatlanan şirketlerde gelir ve kâr büyümesine dair sinyaller piyasalar tarafından dikkatle izlenecek.

Alphabet, Amazon, Apple, Microsoft ve Facebook’un S&P 500 endeksi içindeki ağırlığının yüzde 20’nin üzerinde olduğundan ötürü yatırımcıların hem mevcut dönem karları hem de geleceğe yönelik beklentilere sıkıca odaklanmış durumda.

Bloomberg Intelligence’a paylaşılan analist tahminlerinde S&P 500 içindeki teknoloji firmalarının gelir büyümesi kabaca yüzde 19 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Facebook

Mega teknoloji firmalarından ilk olarak Facebook’un finansallarını paylaşması bekleniyor. Şirket bir önceki çeyrekte 29,01 milyar dolar geçen yılın aynı döneminde ise 21,47 milyar dolar gelir elde ederken, bu çeyrekte beklenti 29,45 milyar dolar olması yönünde. Hisse başı kârına bakıldığında 3,17 dolar ile bir önceki çeyreğin altında gerçekleşmesi bekleniyor.

Alphabet

26 Ekim tarihinde Microsoft ve Google’ın çatı firması Alphabet’in finansalları paylaşılması bekleniyor. Alphabet cephesinde; yılbaşından bu yana en iyi performans gösteren şirkette (yılbaşından bu yana getiri yüzde 56) 52,3 milyar dolar ciro elde etmesi bekleniyor.

Yılın üçüncü çeyreğinde 23,50 dolar hisse başı kâr elde etmesi durumunda; karlılık çeyreksel bazda yüzde 15 azalacak fakat yıllık bazda 43 artacak.

Microsoft

Microsoft tarafında ise bulut çözümlerinin kuvvetli talebinin sürmesi ile gelir büyümesinin yaklaşık yüzde 20 seviyesinde artması bekleniyor. Şirketin mevcut piyasa değeri 2,32 trilyon dolar ile S&P 500’ün en değerli ikinci şirketi konumda.

Apple

28 Ekim haftanın sonuna doğru ise Apple ve Amazon tarafından finansallar ile mega şirketlerin bilançoları sona erecek. Wall Street’in piyasa değeri en yüksek şirketi Apple cephesinde mevcut mali yılın dördüncü çeyreğine dair rakamlar aktarılacak. Yatırımcılar tedarik zincirindeki problemler ve parça sıkıntılarını şirketin nasıl yönettiğine dair sinyal arayacak. Apple’dan bu dönemde 1,24 dolar hisse başı kârlılık beklenirken, ciro cephesinde ise 84,6 milyar dolar tahmin oluştu.

Amazon

En büyük ciro beklentisi oluşan Amazon’da ise işgücündeki problemler ve tedarik zinciri probleminin yönetimi bu çeyreğin en önemli göstergeleri olacak.

Şirket bir önceki çeyrekte 2018 yılından sonra ilk defa analist beklentilerinin altında kâr açıklamıştı. Şirkette her ne kadar yüzde 16 civarında gelir büyümesi beklense de bu rakam 2015 yılından bu yana en zayıf büyüme olacak.