Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avrupa Birliği, ABD merkezli Boeing'e verilen 'yasa dışı devlet desteklerini' gerekçe göstererek 4 milyar dolarlık ABD ürününe tarife getirdi.

AB gümrük tarifeleri birçok Boeing uçağına yüzde 15 olarak uygulanacak. Ayrıca içkilerden fındıklara, traktörlerden video oyunlarına kadar birçok ABD ürününe de yüzde 25 tarife getirildi.

AB Ticaret Komiseri Valdis Dombrovskis pazartesi günü, ABD’nin 2019’da uygulamaya aldığı 7,5 milyar dolarlık AB ürününe yönelik vergileri kaldırması durumunda birliğin tarifeleri kaldırabileceğini söyledi.

Dombrovskis “ABD’ye her iki tarafında mevcut tarife önlemlerini derhal kaldırması için çağrı yapıyoruz. Bu tarifelerin kalkması iki taraf için de kazan-kazan anlamına gelecek” dedi.

Almanya, ABD başkanlık seçimleri sonrasında ABD ile ticari ilişkilerin düzeltilmesi için söz konusu 4 milyar dolarlık ürüne yönelik tarifenin ertelenmesi için bir yol arıyordu. Fakat son açıklanan tarife Almanya'nın bu konudaki çabalarının sonuç vermediğini gösterdi.

ABD de Airbus'a destek gerekçesiyle tarife açıklamıştı

ABD, Dünya Ticaret Örgütü nezdinde yapılan, Fransız merkezli Airbus’a hukuka uygunsuz yardım verilmesi davasını kazandıktan sonra AB’ye gümrük vergisi uygulama hakkı doğmuştu.

Trump yönetimi de bu hükümden faydalanarak Airbus uçaklarına yüzde 15, Fransız şarabı, İskoç viskisi ve İspanyol zeytinlerine yüzde 25 gümrük vergisi uygulamıştı.