Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Başkanı Donald Trump'ın uyarıları ve Pekin'in olası bir tepkisi arasında denge bulmaya çalışan Avrupa Birliği (AB), Huawei Technologies Co. ve diğer Çinli 5G sağlayıcılarına kapsamlı bir yasak uygulanması yönünde adım atmaktan geri durdu.

Yeni nesil telekomünikasyon ağlarının kurulumundan kaynaklı riskler konusunda genellikle uyum sağlanılan ana esaslar dahilinde AB, bazı ana bileşenlerin tedariğinde, güvenlik birimlerinin değerlendirmeleriyle, merkezi demokratik olmayan ülkelerde bulunan şirketlerin hariç bırakılabileceğini açıkladı.

ABD'nin güçlü lobi faaliyetine karşın Çarşamba günü açıklanan önlemler, Çin ekipmanlarına yönelik önceden uygulanacak kapsamlı bir yasak öngörmüyor. İngiltere'de de Salı günü çıkan karar Huawei bileşenlerine -ana ağlar hariç- müsaade edileceği yönündeydi. AB üyesi ülkelerin söz konusu önlemleri hayata geçirmek için 30 Nisan'a kadar vakti bulunuyor.

Dijital meselelerden sorumlu İdari Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager, basın toplantısında “AB ve üye ülkelerin bu konularda alacağı kararların partnerlerimizle ilişkimiz üzerinde etkisi olacağını biliyoruz. Bugün tanımladığımız şey 5G güvenliğine yönelik Avrupalı bir yaklaşımdır.” dedi.