Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye kamuoyu Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nden çıkacak sonuçlara odaklanırken zirveye ilişkin taslak metinde yaptırım uyarısı yer aldı.

Bloomberg'in haberine göre taslak metinde Avrupa Birliği liderlerinin Türkiye'ye yaptırım uyarısını yineleyeceği belirtildi. Haberde AB liderlerinin Türkiye'ye derhal bir yaptırım uygulanması taraftarı olmadığı ifade edildi. Taslak metne göre AB liderleri Türkiye'ye hemen bir yaptırım uygulamak yerine bakanlardan ek liste hazırlamalarını ve iki Türk yetkiliye yönelik yaptırımların genişletilmesini isteyecek.

Metne göre silah ambargosu ve Türk şirketlerle Avrupalı kurumların ilişkilerini koparma gibi ek yaptırım tehditleri isteyen Yunanistan'ın taleplerinin karşılanmadığı görüldü. Taslak metnin kabul edilmesi için 27 üyenin tamamının onay vermesi gerekiyor, bu aşamada Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin Türkiye'ye karşı daha sert bir dil talep edeceği öngörülüyor.

Buna rağmen metinde birlik üyeleriyle dayanışma vurgusu yapıldı. Ayrıca birliğin, Türkiye'nin Ortadoğu'dan kıtaya göçmen akışına yol açtığına inandığı da belirtildi.

Erdoğan: AB'nin herhangi bir yaptırımı bizi ırgalamaz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Azerbaycan ziyareti öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada AB'nin herhangi bir yaptırım kararının Türkiye'yi ilgilendirmeyeceği mesajını vermişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10-11 Aralık'taki AB Liderler Zirvesi'ne ilişkin olarak "Türkiye'ye yönelik yapılacak herhangi bir yaptırım kararı Türkiye'yi ırgalamaz. AB bize her zaman yaptırım uygulamıştır. AB bize dürüst davranmamıştır." ifadelerini kullanmıştı.

Almanya Başkanı Angela Merkel ise Türkiye ile varılan anlaşmanın hedeflenen sonuçlara ulaşmadığını belirtmişti.