Advertisement
HABERLER ABONE OL

HANDE BERKTAN

AB’de, e-atık sorununu ve uyumsuz şarj cihazlarıyla ilgili rahatsızlığı azaltmak amacıyla USB-Type C'yi, tüm telefonlar ve elektronik cihazlar için ortak bir şarj cihazı yapmak için anlaşmaya vardı.

Avrupa Parlamentosundan yapılan yazılı açıklamada , "Yeni kurallara göre, tüketiciler her yeni cihaz satın aldıklarında artık farklı bir şarj cihazına ve kabloya ihtiyaç duymayacaklar ve tüm küçük ve orta ölçekli taşınabilir elektronik cihazları için tek bir şarj cihazını kullanabilecekler." ifadesine yer verildi.

Bloomberg HT’ye konuşan Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD) YK. Başkanı Yaman Tunaoğlu, Avrupa Parlamentosunun kararına ilişkin "Çok doğru yerinde bir karar. Elektronik cihazlarda standardizasyona gidilmesi önemli. Artık yönetilemez bir hal almıştı. AB’de olduğu gibi Türkiye’de de uygulanması halinde tasarruf sağlayan, çevreci bir yaklaşım olarak görüyorum. Ancak Apple’ın bu karara uyup uymayacağı ise kritik bir konu.’’ değerlendirmesini yaptı.

Elektronik üreticilerinin, cep telefonları, tabletler, e-okuyucular, kulakiçi kulaklıklar, dijital kameralar, kulaklıklar, el tipi video oyun konsolları ve taşınabilir hoparlörleri kapsayan yeni kuralı uygulamak için 2024 sonbaharına kadar süreleri var. Sadece dizüstü bilgisayarlar için, kanunun yürürlüğe girmesinden 40 ay sonrasına kadar ek süre tanınacak.

Tüketiciler, ayrıca şarjlı veya şarjsız yeni elektronik ekipman satın almak isteyip istemediklerini de seçebilecekler.

Avrupa Parlamentosu'ndan yapılan yazılı açıklamada "Bu yeni yükümlülükler tüketicilerin, yılda 250 milyon euro’ya kadar tasarruf etmesine yardımcı olacak." dendi.

Apple henüz mevzuata yanıt vermedi, ancak şirket, 2020'de evrensel bir telefon şarj cihazı için yapılan baskının "yeniliği boğacağı" yönünde açıklama yapmıştı.

AB, her yıl çoğu kullanılmayan 12.000 ton şarj cihazını çöpe atıyor. Aynı zamanda tüketiciler, cihazlara dahil olmayan bağımsız şarj cihazlarına yaklaşık 2,4 milyar euro harcıyor.

Yeni kurallar, yaz tatilinden sonra gerçekleşecek olan AB Parlamentosu ve Konseyi'nin resmi onayını gerektiriyor. AB Resmi Gazetesinde yayınlandıktan 20 gün sonra yürürlüğe girecek.

USB-Type C, şu anda yeni nesil akıllı telefonların, tabletlerin ve dizüstü bilgisayarların çoğunda şarj kablosu ve kulaklık girişi olarak kullanılan bir bağlantı türü. USB Type-C kabloları aynı zamanda diğer kablolardan daha fazla elektrik taşıyabilir, bu sebeple dizüstü bilgisayarları bile şarj edebiliyor. AB tarafından planlandığı gibi evrensel bağlantı türü USB Type-C gerçekleşmesiyle artık farklı cihazlar için farklı adaptörler veya kablolar taşımaya gerek kalmayacak.