Advertisement
HABERLER ABONE OL

HANDE BERKTAN

Avrupa Birliği ve ABD, AB ile ABD Ticaret ve Teknoloji Konseyi'nin toplantısında yapay zeka konusunda bir işbirliğini duyurmayı planlıyor.

TTC birkaç yıl önce Trump'ın ardından, AB ve ABD yasa yapıcılarının ticaret ve teknoloji politikası konularında transatlantik işbirliğini tartışmak üzere bir araya gelebilecekleri bir forum sağlamak amacıyla kurulmuştu. Trump'ın ikinci başkanlığının gelecekteki AB ile ABD işbirliğini raydan çıkarma ihtimali, yasa koyucuların aklını şu anda ortak çalışma fırsatlarını en üst düzeye çıkarmaya odaklıyor olabilir.

Üst Düzey Komisyon Yetkilisi, gelecek AB yapay zekasının bir parçası olarak kurulma sürecinde olan bir AB gözetim organına atıfta bulunarak, "TTC'de Yapay Zeka Ofisi ve ABD Yapay Zeka Güvenlik Enstitüsü çevresinde kesinlikle bir duyuru yapılacaktır" dedi.

Anlaşma, AB ve ABD yapay zeka gözetim organları arasında, yapay zeka üzerinde düzenleyici yetkilerin uygulanmasını desteklemeyi amaçlayan bir “işbirliği veya diyalog” olarak öngörülüyor.

Beklenen AB-ABD AI anlaşmasının ikinci odak alanının standardizasyon etrafında olacağı belirtiliyor. Bu işbirliğinin “Yapay Zeka yol haritası" oluşturarak gelişmeleri destekleyebilecek standartlar geliştirmeyi amaçlayan ortak çalışma biçimini alması bekleniyor.

AB-ABD ortaklığının üçüncü bir unsuru da kamu yararı için yapay zeka olacak. Komisyon'a göre bu, araştırma faaliyetlerini teşvik etmeye yönelik ortak çalışmayı ilgilendiriyor ancak gelişmekte olan ülkelerde ve küresel güneyde yapay zeka teknolojilerinin uygulanmasına odaklanıyor.