Advertisement
FAİZ-BONO ABONE OL

ABD 10 yıllık vadeli Hazine tahvillerinin faizi geçen hafta Perşembe gününden itibaren yükselişe geçti. 6 Ağustos'ta %0.53 seviyesinde olan 10 yıllıkların getirisi 10 baz puandan fazla artarak, Salı günü itibariyle %0.67 oldu.

Bloomberg News’den Cormac Mullen, yükselişin arkasında yatırımcıların pandeminin kontrol altına alındığına dair iyimser beklentilerinin olduğunu söyledi. 10 yıllık tahvil getirilerinin hareketinin, Covid-19’dan etkilenen şirketler sepetinin (Bloomberg'in 19 şirketten oluşan sepeti) hareketiyle paralel olduğunu da belirten Mullen, bu sepetin de tahviller ile birlikte yükseldiğine dikkat çekti.

JPmorgan stratejisti Jay Barry ise Çarşamba günü yapılacak 38 milyar dolar büyüklüğündeki 10 yıllık tahvil ihalesinde, “Tahvillerin piyasa tarafından sağlıklı bir şekilde özümsenebilmesi için ortalamadan daha yüksek bir talebin” gerekli olabileceğini belirtti. Bu satış en yakın muadilinden 6 milyar dolar daha büyük ve kayıtlara geçmiş en geniş ölçekli 10 yıllık tahvil satışı olacak.

Bloomberg HT'ye değerlendirmelerde bulunan Rabobank Gelişmiş Ülkeler FX Stratejisti Jane Foley, tahvil getirilerinin, ABD üretici fiyatları enflasyon verisinin beklenenden daha iyi gelmesi, bu hafta rekor büyüklükte planlanan tahvil ihraçları ve Rusya’nın aşı haberiyle birlikte yükseldiğine dikkat çekti.

“Uzun dönemli perspektifte ise getiriler hala rekor düşük seviyelere yakın” diyen Foley, enflasyon ve büyüme verilerinin uzun bir süre daha düşük kalacağı beklentilerinden dolayı tahvillerin bu seviyelerde olduğunu belirtti.

Ayrıca Foley “Baskılanmış reel faizler doların son değer kaybının altında yatan en büyük neden” dedi ve büyüme ile enflasyon görünümündeki yeni değişikliklerin varlık fiyatları üzerinde önemli etkileri olacağının altını çizdi.

Erol Oytun Ercan