Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, bir aşı denemesinin ilk sonuçlarının ekonomilerin hızlı bir şekilde toparlanacağı umutlarını artırmasının ardından yaklaşık üç haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

ABD hisse senetlerinin göstergesi Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, Moderna Inc.'nin aşı testlerinin sözkonusu aşının vücutta bir bağışıklık sistemi tepkisi yarattığı yolunda öncü işaretler verdiğini açıklamsının ardından yüzde 2.5'in üzerinde sıçradı. Ekonominin normale dönmesinden faydalanacak sektörlerin hisseleri ralli yaptı. Carnival Corp. yüzde 11 yükselirken, Delta Air Lines Live Nation Entertainment yüzde 8 tırmandı. Enerji üreticileri yüzde 5'ten fazla ve gayrimenkul hisseleri yüzde 4 değer kazandı.

John Hancock Investment Management baş yatırım yetkililerinden Matt Miskin, "(Fed Başkanı) Powell, Fed'in cephanesinin bitmediğini söylüyor. Bununla birlikte, olumlu aşı denemeleri, piyasaların yukarı yönlü harekete hazırladı," dedi ve "Bu durum, böyle zamanlarda piyasa bekleyişlerinin nasıl hızlı değişebileceğini gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

S&P 500 endeksi yüzde 2,7 kazançla 2.941,10 puandan ve Nasdaq endeksi yüzde 1,9 yükselişle 9.186,15 puandan işlem görmeye başladı.

Endekslerdeki yükselişte, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı yürütülen aşı çalışmalarındaki gelişmeler etkili oldu.

ABD'li biyoteknoloji firması Moderna, üzerinde çalıştığı Kovid-19 aşısının 45 kişi üzerinde yapılan ilk aşama denemesinde olumlu sonuç alındığını duyurdu.

Öte yandan ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, dün katıldığı bir televizyon programında, Kovid-19 salgını nedeniyle ekonomik toparlanmanın gelecek yılın sonuna kadar uzayabileceğini belirterek, "Ekonominin tamamen toparlanması için insanların güvenlerinin tam olarak yerine gelmesi gerekecek. Bunun için aşının çıkmasını beklemek gerekebilir." ifadelerini kullanmıştı.