Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kapanışta Dow Jones endeksi yüzde 0,57 artışla 26.496,67 puan, S&P 500 endeksi yüzde 0,64 kazançla 2.938,13  puan ve Nasdaq endeksi yüzde 0,60 yükselişle 7.950,78 puan seviyelerinde seyretti.

Ticaret müzakerelerine dair karışık sinyaller endeksler üzerinde etkili oluyor.Önceki gün kaynaklar Çin heyetinin Washington'ı beklenenden erken terk edebileceğini belirtti. SCMP'ye göre Çin Başbakan Yardımcısı Liu He'nin liderlik ettiği Çin heyeti, önceden planlanan 12 Ekim Cumartesi günü yerine görüşmelerin tamamlanmasının ardından Cuma günü dönüş yapabilir.

Bloomberg News'da daha sonra yer alan başka bir kaynak haberinde Liu He'nin görüşmeler için Cuma gününe kadar kalacağı, ayrıca Perşembe ve Cuma günleri Liu ve ekibinin ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ve ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ile görüşeceği belirtildi. Haberde iki heyetin Perşembe günü beraber akşam yemeği yiyeceği ifade edildi.

Ardından 15 Ekim vergilerinin iptal olup olmayacağına dair spekülasyonlaryatırımcıların algısı üzerinde etkili oldu.

New York Times'da Çarşamba günü çıkan bir haberde ABD Başkanı Donald Trump'ın bazı ABD'li şirketlerin Çinli teknoloji devi Huawei Technologies Co.'ya tedarik sağlamalarına izin verdiği belirtildi.

Kaynaklara dayandırılan habere göre Trump yönetimi bazı ABD'li şirketlere telekomünikasyon devi Huawei'ye kısıtlama olmayan ürünlerde mal tedariği için yakında lisans verecek.

Temmuz ayından beri gerçekleşmeyen üst düzey yüz yüze görüşmelere dair beklentiler genel itibarı ile çok yüksek olmasa da Başkan Trump’ın, Liu He ile görüşecek olması endeksler üzerinde destekleyici oldu.

Makroveri ajandasında, ABD'de TÜFE Eylül'de 2. el otomobil maliyetlerinin bir yılın en büyük düşüşünü kaydetmesiyle beklentinin altında kaldı.

Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre TÜFE Eylül'de değişmedi, yıllık bazda % 1.7 oldu. Beklenti TÜFE'nin aylık % 0.1, yıllık % 1.8 olmasıydı.

Gıda ve Enerji hariç TÜFE bu dönemde % 0.2 beklenirken % 0.1 arttı, yıllık bazda ise beklentiye paralel % 2.4 oldu.

Beklentinin altında kalan veri, Fed'in bu sene 3. kez faiz indireceği beklentisini kuvvetlendiriyor.