Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) Pfizer Inc'in Kovid-19 aşısının kullanımına izin verdiğini ve ilk aşılamaların birkaç gün içinde beklendiğini, bu durumun pandemiden kaynaklı olarak 295.000 kişinin hayatını kaybettiği bir ülkede bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

FDA, Pfizer'in Alman ortağı BioNTech ile birlikte ürettiği ve hastalığı önlemede yüzde 95 etkili olduğu gösterilen aşı için acil kullanım izni verdi. Aşının 16 yaş ve üstü kişilere verilebileceği belirtilirken sağlık çalışanlarının ve uzun süreli bakım tesislerindeki yaşlıların, bu ay 2,9 milyon dozluk ilk turun ana alıcıları olması bekleniyor.

BioNTech İcra Kurulu Başkanı Uğur Şahin, aşının "Amerika Birleşik Devletleri'nde hayat kurtarmaya yardımcı olacağını ve normalliğe dönüşü hızlandırabileceğini" söyledi.

ABD'de sağlık yetkilileri, nakliyat hizmetleri, hastaneler ve eczaneler ülke çapında bir aşılama kampanyası hazırlıyor. Pfizer, nakliyeye hemen başlayacağını ve kamu sağlığı sistemlerinin Pazartesi gününden itibaren aşıları edinmeye başlamayı planladığını açıkladı.

Hükümet, özellikle Moderna Inc'den ikinci bir aşı hızla onaylanırsa, önümüzdeki haftalarda ve aylarda aşıları hızlandırmayı planlıyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin bir danışma grubu, hamile kadınlar ve 16 yaşındakiler gibi bazı grupların aşılanıp aşılanmaması konusunda önemli tavsiyelerde bulunmak üzere Cumartesi günü toplanacak.

Reuters