Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

S&P Global, ABD'nin Nisan ayına ilişkin imalat, hizmet ve bileşik PMI öncü verilerini açıkladı. Buna göre, imalat sanayi PMI, Nisan'da bir önceki aya kıyasla 0,9 puan artarak 59,7 değerine yükseldi.

Bu dönemde piyasa beklentilerinin aksine yükseliş gösteren endeksin 58,2 değerini alması bekleniyordu.

Nisan'da 7 ayın en yüksek seviyesine ulaşan endeks, Mart'ta 58,8 olarak kaydedilmişti.

Hizmet sektörü PMI 3 ayın en düşük seviyesine indi

ABD'de hizmet sektörü PMI ise Nisan'da geçen aya göre 3,3 puan azalarak 54,7'ye geriledi.

Söz konusu dönemde 3 ayın en düşük seviyesine inen endeksin Mart ayında olduğu gibi 58 değerinde gerçekleşmesi bekleniyordu.

İmalat ve hizmet sektörlerini kapsayan bileşik PMI da Nisan'da aylık 2,6 puan azalarak 55,1 oldu. Hizmet sektöründe olduğu gibi 3 ayın en düşük seviyesine gerileyen bileşik PMI, Mart'ta 57,7 olarak hesaplanmıştı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen S&P Global Başekonomisti Chris Williamson, Nisan ayı PMI anketlerinin Mart ayında görülen güçlü toparlanmaya kıyasla yükselişin bir miktar ivme kaybettiğine işaret ettiğini belirtti.

Ters rüzgarların yanı sıra ekonomik görünüm ve sıkılaşan para politikasına ilişkin artan endişelerin nisanda görünüme dair güvenin keskin bir şekilde düşmesine neden olduğuna işaret eden Williamson, genel ekonomik büyüme hızı ve istihdamın nispeten sağlam kaldığını, odağın ise şimdilik rekor düzeyde yüksek seyreden enflasyonist baskıları dizginleme ihtiyacına sıkı sıkıya bağlı kalmaya devam edeceğini ifade etti.

PMI verilerinin 50 ve üzerinde değerler alması sektörde genişlemeye, 50'nin altında kalması ise daralmaya işaret ediyor.