Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD’de Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer ve Azınlık Lideri Mitch McConnell, konu hakkında bilgiye sahip bir kaynağın Bloomberg’e verdiği bilgiye göre, ülkenin borç tavanını Aralık ortası civarında bir tarihte artırma ihtiyacını görüşmek üzere Perşembe günü bir araya geldi.

Bu toplantı, Hazine Bakanı Janet Yellen’ın kanun yapıcılara Hazine’nin ABD hükümetinin faaliyetlerini finanse etmeye devam edebilmesi için kaynaklarının yetersiz kalabileceği senaryolar olduğunu söyleyerek, 15 Aralık’a kadar yasal borç tavanını yükseltememeleri durumunda ABD hükümetini temerrüt riski ile karşı karşıya bırakacaklarını işaret etmesinden iki gün sonra gerçekleşti.

Perşembe günkü toplantı, Schumer ve McConnell’ın, geçen ay finans piyasalarında sarsıntıya yol açan anlaşmazlığın ardından, borç limitini çözmeye yönelik daha yumuşak bir yol aradıklarını işaret ediyor. Kongre söz konusu tartışmaların ardından kısa vadeli bir borç limiti artışını onaylamıştı. Bloomberg’e toplantı hakkında bilgi veren kaynak, konunun kamuoyuna açıklanmamış olmasından dolayı ismini vermedi. Bu toplantıya ilişkin bir haber daha önce Politico’da yer almıştı.

Schumer kararın partiler üstü alınmasında ısrarcı

Cumhuriyetçiler, Demokratlardan borç limitini Cumhuriyetçi Parti üyelerinin oyları olmaksızın artırmak için yorucu bütçe uzlaşma sürecini kullanmalarını isterken, Schumer, ülkenin borçlanma limitini artırmaya yönelik kararın partiler üstü alınması konusunda ısrarcı olmaya devam ediyor. Schumer, Salı günü yaptığı açıklamada, bu görüşünü tekrarladı. McConnell, konu hakkında pozisyonunun ne olduğuna ilişkin soruya verdiği kısa yanıtta, tavanın artırılacağı söyledi.

McConnell, “Temerrütten nasıl kaçınacağımız konusunu çözeceğiz. Bunu daima yaptık” dedi.