Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD'de tarım dışı istihdam Mart'ta 916 bin arttı ve 7 ayın en yüksek artışına işaret etti.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi 660 binlik artış yönündeydi. Şubat ayına ilişkin tarım dışı istihdam artışı ise 379 binden 468 bine revize edildi.

Mart ayında ülkede işsizlik oranı yüzde 6 ile ekonomistlerin beklentilerine paralel gerçekleşti.

Ülkede ortalama saatlik kazançlar Mart'ta aylık olarak yüzde 0,1 düşüş gösterdi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin bu veride beklentisi yüzde 0,1'lik artış gerçekleşmesi yönündeydi. Yıllık bazda bakıldığında ise ortalama saatlik kazançlar yüzde 4,2 arttı. Bu veri için beklenti ise yüzde 4,5 olarak belirtilmişti.

Verilere göre işgücüne katılım oranı da Mart'ta yüzde 61,5 ile beklentiler doğrultusunda gerçekleşti.

Tarım dışı istihdam verisi sonrasında ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 1,68 ile güniçi zirveyi gördü. Özellikle ülkede aşılamaların hız kazanması ekonomik aktivitedeki toparlanmaya destek veren unsur olarak öne çıktı.

ADP verisi de güçlü gelmişti

Veriler açısından ADP verilerine göre ülkede özel sektör istihdamı 517 bin artış kaydetti. Bu, Eylül ayından beri görülen en hızlı artış oldu.

Şubat ayında 117 bin olarak açıklanan artış ise 176 bin olarak revize edildi.

Güçlü gelen veri, istihdam piyasasında geniş çaplı iyileşme olduğuna işaret ediyor. Ekonomik toparlanma ve koronavirüs aşısının geniş kitlelere ulaşması istihdam piyasasını destekleyen unsurlar oldu.

Küçük ölçekli firmalar 174 bin, orta ölçekli firmalar 188 bin, büyük ölçekli firmalar da 155 binlik istihdam sağladı.