Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD'de tüketici enflasyonu üzerinde etkisini hissettiren enerji maliyetleri üretici fiyatlarında da beklentilerin üzerinde artışlara neden oldu.

ABD’li üretici fiyatları, artan enerji ve ulaşım maliyetlerinin de etkisiyle, ağustos ayında bir yıldan uzun bir sürenin en hızlı artışını gerçekleştirdi.

Ağustos ayında ülkede üretici fiyat endeksi bir önceki aya göre yüzde 0,7 arttı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi artışın yüzde 0,4 olması yönündeydi.

Ağustos ayında üretici fiyatlarında yıllık artış yüzde 1,6 oldu. Bu veriye ilişkin beklenti yüzde 1,3 olarak belirlenmişti. Temmuz'da yıllık üretici enflasyonu yüzde 0,8 olarak kaydedilmişti.

Gıda ve enerji hariç üretici fiyatları aylık yüzde 0,2 ile beklentiler doğrultusunda arttı. Bu kalemde yıllık artış da yüzde 2,2 ile beklentilere paralel geldi.

Perakende satışlar da beklentiyi aştı

Enflasyon açısından kritik göstergelerden biri olarak kabul edilen perakende satışlarda da beklentiyi aşan performans izlendi.

Perakende satışlarda aylık yüzde 0,6'lık artış kaydedildi. Beklenti artışın yüzde 0,1 olması yönündeydi. Otomobil ve akaryakıt harici perakende satışlar da gerileme beklentisine karşın yüzde 0,2'lik artış görüldü.