Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Hazine Bakanlığı yaptırımları kapsamında, Salı gününden itibaren 30 günlük bir geçiş döneminin ardından profesyonel hizmet veren ABD şirketlerinin Rusya'da çalışması yasaklanacak.

Hazine Bakanlığı’nın Yabancı Varlıklar Kontrolü Ofisin’den yapılan açıklamaya göre muhasebe, şirket yapılandırması, idari danışmanlık gibi alanlarda doğrudan ya da dolaylı olarak ABD’den veya ABD vatandaşlarından Rusya Federasyonu’nda bulunan herhangi birine hizmet verilmesinin yasaklandığı açıklandı.

ABD hükümetiyle sözleşme imzalayan şirketler Federal Tedarik Yönergesi gerekliliğine uymak zorundalar. Bu yasağın ihlal edilmesi halinde cezai ve hukuki yaptırımlar uygulanabilir.

ABD Hazine Bakan Janet Yellen vermiş olduğu bir demeçte, "Rusya'nın ABD'deki değerli profesyonel hizmetlere erişimini engellemek, Kremlin üzerindeki baskının artması, ABD ve ortakları tarafından uygulanan yaptırımlardan sıyrılma kabiliyetinin kesilmesi anlamına geliyor." dedi.

Üst düzey bir yönetici geçtiğimiz ay verdiği bir demeçte Rusya'da yaklaşık 10 bin kişiyi istihdam eden dört büyük danışmanlık şirketi, Deloitte, Ernst&Young, PricewaterhouseCoopers ve KPMG'ye değinerek, "Bu danışmanlık şirketlerinin çoğunlukla Kremlin tarafından kontrol edilen Rus şirketlerine hizmet vermeye eğilimli olduklarını biliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Mart ayında PwC, Rusya merkezli firmasını kapatmaya karar verdi. Firma ayrıca, yaptırıma tabi olmayan Rus müşteriler ile çalışmalarını ve bunun uygunluğunu gözden geçirdiklerini söyledi.

Mayıs ayında, global danışmanlık firması McKinsey’den gelen açıklamada, Rusya merkezli varlıkların ticari veya operasyonel bir ilişkisi kalmadığı belirtilmişti.