Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Hazinesi herhangi bir ülkeyi kur manipülatörü olarak tanımlamazken, Tayvan ve Vietnam’ın bu tanımlamaya sahip olmak için gereken her üç kritere sahip olduğunu belirtti.

İsviçre, en son nisan ayında yayınlanan üç kritere sahip ülkeler listesinden çıkarıldı. Ancak yetkililer ülkenin kriterlerden ikisini ihlal ettiğini ve üçüncü kriteri de çok küçük bir farkla karşılamadığını ifade ettiler.

ABD’nin başlıca ticaret ortaklarının makroekonomik ve Döviz politikalarına ilişkin Kongre’ye yarı yıl raporu sunan Hazine, her üç ülke ile “görüşmeleri genişlettiğini” bildirdi.

Raporda açıklamalarına yer verilen ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, “Hazine, para birimiyle ilgili konularda büyük ekonomilerle yakın ilişki kurmak da dahil olmak üzere, Amerikalı işçilere fayda sağlayacak daha güçlü ve dengeli bir küresel toparlanmayı teşvik etmek için durmaksızın çalışıyor” dedi.

Hazine, döviz kuru sorunlarının ele alınmasında Vietnam’ın bugüne kadar kaydettiği ilerlemeden memnun olduğu açıklamasını yaptı.

‘Yetersiz kanıt’

Son olarak nisan ayında ABD Hazinesi İsviçre, Tayvan ve Vietnam’ın kendi para birimlerini manipüle ettiklerini ilan etmek için “yetersiz kanıt” olduğu sonucuna varırken, iki ülkenin bu tanımlama için gerekli şartları karşıladığını duyurmuştu.

Hazine Çin, Japonya, Kore, Almanya, İrlanda, İtalya, Hindistan, Malezya, Singapur, Tayland, Meksika ve İsviçre’nin üç eşiğin ikisini aştığını kaydetti.