Advertisement

ABD hisse senetleri, yatırımcıların bilim insanlarının koronavirüs aşısının geliştirilmesinde ilerlemeler sağladığına ilişkin işaretler sonrası risk varlıklarına yönelmesi ile birlikte ralli yaptı.

Gösterge Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi yaklaşık yüzde 1 yükseldi ve kısa süreliğine bu yılın kayıplarını sildi. Endeks Mart ayında gördüğü dip seviyelerden yüzde 42 yükseldi. Moderna Inc., koronavirüs aşısı denemelerinden umut verici sonuçlar alındığını açıklamasının ardından rekor seviyeye yükseldi. AstraZeneca Plc, aşı çabalarına ilişkin iyimserliğin etkisi ile değer kazandı. Hava yolu şirketleri, cruise gemi işletmecileri ve otel hisseleri, yatırımcıların seyahat kısıtlamalarının gevşetilmesinden en fazla fayda görecek sektörlere yönelmesi ile ralli yaptı. ABD'de sanayi üretimi ve bölgesel imalat sektörü verilerinin güçlü çıkması da risk iştahının artmasına yardımcı oldu.

Koronavirüs aşısına ilişkin gelişmeler, ABD ve Asya'da yeni vaka sayılarındaki artışlarla birlikte son dönemde yukarı yönde hareket etmekte zorlanan finans piyasalarında iyimserliğin artmasına yol açtı. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Endeksi bugün S&P 500'ün biraz gerisinde kaldı.

GenTrust hisse senetleri müdürü Olivier Sarfati, "Piyasa aşının bulunacağı konusunda iyimser" dedi.

Merian Global Investors küresel sabit getirili menkul kıymetler başkanı Mark Nash, "Aşı haberleri muhakkak olumlu bir gelişme," dedi ve "Ancak halen alınacak çok yol var. W şeklinde toparlanma korkusu muhtemelen şu anda çok yüksek. İyi haber şu ki, piyasaların halen bu korkuyu aşma şansı var, zira Fed zaman kazandırdı. Finansal koşullar büyüme başlayana dek gevşek kalabilir" şeklinde görüş bildirdi.

S&P 500 Endeksi 36.63 puan ya da yüzde 1.15 yükselerek 3,234.15 puana çıkarken, Dow Jones Endeksi 334.73 puan ya da yüzde 1.26 yükselişle 26,977.32 puana ve Nasdaq Endeksi 104.52 puan ya da yüzde 1 kazançla 10,593.10 puan seviyelerine çıktı.