Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, hükümetlerin ekonomilerini yeniden açmaya yönelik planlar yapması ve kâr sezonunun hız kazanması ile birlikte yükselişini üçüncü güne taşıdı.

Oto üreticileri ve bankalar, gösterge Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'ndeki yükselişlere öncülük etti, ancak kazançlar, Fransa'nın büyük çaplı bir araya gelmeleri ve sosyal aktiviteleri Eylül ayına kadar yasakladığını duyurmasının ardından sınırlı kaldı.

Kâr cephesinde, Google'ın ana şirketi Alphabet Inc. Salı günü finansallarını açıklayacak şirketler arasında yer alıyor. Caterpillar Inc. ve PepsiCo Inc. yılın kalan kısmı için kâr tahminlerini rafa kaldıran şirketlere katıldı. Merck & Co., kârının tahminlerin üzerinde çıktığını duyururken, UBS Group AG kârının yükselmesinden sonra değer kazandı.

İspanya, Avrupa'nın kısıtlamaları gevşetmeye yönelik adımları ile birlikte, karantina koşullarının hafifletilmesine ilişkin planlarının detaylarını açıklayacak. Trump yönetimi, ABD'de testlerin genişletilmesine yönelik bir strateji açıkladı.

ABD hisse senetleri Mart ayında gördüğü dip seviyelerden yüzde 25 yükselmiş durumda, ancak yatırımcılar piyasayı daha da yukarı itmek için yeni katalizörler arıyor. Bu hafta ABD merkez bankası Fed ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) politika toplantılarını gerçekleştirecek. Öte yandan Amazon.com Inc., Facebook Inc., Apple Inc., Microsoft Corp. ve Samsung Electronics Co. gibi dünyanın en büyük şirketlerinden bazıları bu hafta kârlarını açıklayacak. Yatırımcılar ayrıca koronavirüs cephesindeki gelişmeleri ve ekonomilerin yeniden açılmasına ilişkin tartışmaları da yakından izleyecek.

TIAA'nın dünya piyasaları başkanı Chris Gaffney, "Hiç kimse bıraktığımız yere geri dönmeyi beklemiyor, ancak en azından yeniden açılmaya yönelik adımlar var," dedi ve "Piyasada pozitif ton hakim, ancak volatilite görmeye devam edeceğiz" şeklinde görüş bildirdi.

S&P 500 Endeksi TSİ 17:20'de 24.94 puan ya da yüzde 0.9 yükselerek 2,903.42 puana çıkarken, Dow Jones Endeksi 250.23 puan ya da yüzde 1 yükselerek 24,384.01 puana ve Nasdaq 24.96 puan ya da yüzde 0.3 tırmanarak 8,755.12 puana ulaştı.