Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD, İran'ın düşürdüğü Amerika'ya ait drone'un Basra Körfezi girişindeki uluslararası hava sahasında uçmakta olduğunu kaydetti ve böylelikle, haftalardır askeri çatışma riski ile karşı karşıya bulunulan bölgede tansiyon biraz daha arttı. Bu gelişmeler sonucu petrol fiyatları yükseldi.

ABD Merkezi Komutanlık sözcüsü Deniz Yüzbaşı Bill Urban, yaptığı açıklamada, "Bu ABD'nin bir gözlem varlığına karşı düzenlenmiş sebepsiz bir saldırıdır," dedi ve "İran'ın hava aracının İran üzerinde olduğu yolundaki açıklamaları doğru değil" şeklinde konuştu.

ABD drone'unun düşürülmesi, ABD ile İran arasında askeri çatışmanın sadece bir zaman meselesi olduğu yolundaki korkuları artırdı ve dünya petrol arzının üçte birinin sağlandığı bölgede tansiyonun yükselmesine sebep oldu. İran basını, hava aracının bir casus drone'u olduğunu ve güney sahilindeki Kuh Mobarak yakınlarında İran hava sahasında vurulduğunu kaydetmişti.

Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi sekreteri Ali Shamkhani, "İran'ın hava sahasını ve karasularını tüm araçlarımızla savunacağız," dedi ve "Hava sahamızın hangi ülke tarafından ihlal edildiği fark etmez" açıklamasında bulundu.