Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

ABD Hazine Bakanlığı'nın Trump yönetimi altındaki son politika raporunda İsviçre ve Vietnam'ı kur manipülatörü olarak ilan etti.

Kurum Çin'i kur manipülatörü olarak etiketlemeyerek, bunun yerine dünyanın en büyük ikinci ekonomisini izleme listesine aldı. Bakanlık Çin'e özellikle merkez bankasının kamu şirketleriyle ilişkisi açısından kur idaresi konusunda "şeffaflığı artırma" çağrısında bulundu.

Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Çarşamba günü Washington'da yayınlanan açıklamada "Hazine, Vietnam ve İsviçre'nin yabancı rakipler için adil olmayan avantajlar yaratan uygulamaların ortadan kaldırılması yönünde çalışmaları bağlamındaki bulguları takip edecek." dedi.

Söz konusu belgede Haziran'a kadar olan dört çeyrek boyunca manipülasyon potansiyel taşıyan 20 ülkenin kur uygulamaları irdeleniyor.

Tayland, Tayvan ve Hindistan, daha yakın izlemek için Hazine Bakanlığı'nın izleme listesine dahil edilirken, Japonya, Kore, Almanya, İtalya, Singapur ve Malezya ve Çin listede kaldı.

Kur manipülatörü olarak etiketlenmek beraberinde hemen uygulanan herhangi bir ceza getirmese de ticari ilişkiler konusunda gerginliği artırabilir. Çarşamba günü yayınlanan belge bu yılın ilk altı aylık kur raporuydu. İlk raporun tarihi normal şartlarda Nisan ayı idi ancak koronavirüs pandemisi nedeniyle ertelenmişti. Ekim ayında ikincisi yayınlanacaktı.