Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de kişisel gelir Ağustos ayında, devletin işini kaybedenlere sağladığı imkanın süresinin dolması ile birlikte son üç ayın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Bu durum, Ağustos ayında artış gösteren kişisel harcamaların önümüzdeki dönemde düşme riskini artırıyor.

Kişisel gelir Ağustos ayında yüzde 2.7 düştü. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre bu verinin yüzde 2.5 düşmesi bekleniyordu. Önceki ayın verisi yüzde 0.4 artıştan yüzde 0.5 artışa revize edildi. Kişisel harcamalar söz konusu dönemde, yüzde 0.8 artması beklenirken yüzde 1 arttı. Önceki ayın verisi yüzde 1.9 artıştan yüzde 1.5 artışa revize edildi.

Kişisel gelirdeki düşüş temel olarak, işsiz kalanlara haftalık 600 dolar ödeme yapılmasını sağlayan ve hanehalkı finansmanına destek sağlayıp tüketimin artmasına yardımcı olan programın Temmuz ayının sonunda süresinin dolmasından dolayı gerçekleşti. ABD Başkanı Donald Trump Ağustos ayının başlarında işsizlere haftalık 300 dolar verileceğini duyururken, birçok eyalet Eylül ayının başlarına dek bu fonlara ulaşamadı ve bu imkan sadece 6 hafta devam etti. Bu da gelirdeki düşüşün bu yılın ilerleyen dönemlerinde sürebileceğini işaret ediyor.

Gelir ve harcama raporu maaş ve ücretlerin Ağustos ayında yüzde 1.3 arttığını gösterdi. Üç ay önce, bonuslar hariç ücret ve maaşlar yüzde 2.7 artmıştı. Aynı zamanda, işsizlik sigortası ödemeleri Ağustos ayında yıllıklandırılmış gelirin yüzde 3.2'sini oluşturuyor. Bu oran Temmuz ayında yüzde 6.6 seviyesindeydi.