Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD’li Senatörler NATO müttefiki Türkiye’nin yeni Rus S-400 savunma sistemleri alması durumunda yeni yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceği uyarısını yaptı.

Senatör Bob Menendez’in başkanlığını yaptığı ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi’nin Twitter hesabından yapılan açıklamada “Türkiye’nin her yeni alımı yeni yaptırımlar anlamına gelecek” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD merkezli CBS televizyonunda yayınlanan röportajında ABD’nin itirazına rağmen yeni S-400 hava savunma sistemi alımında ilerleyebileceğini söylemişti.

Erdoğan'dan S-400 açıklamaları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin S-400 alımı karşısında ABD'nin tutumuna ilişkin ise şu değerlendirmelerde bulunmuştu:

"Ona karışamaz. Siz bana Patriot vermezseniz, savunma noktasında benim bir başka ülkeden alacağım herhangi bir savunma sistemine müdahale edemezsiniz. Bakın bu konuda NATO Genel Sekreteri (Jens) Stoltenberg gayet güzel bir açıklama yaptı; 'Biz ortaklarımızın kimden, nereden, ne kadar herhangi bir sistem satın aldığına müdahale edemeyiz.' dedi. Kim bu? Stoltenberg; NATO’nun Genel Sekreteri. Buyurun, gerçek ortada. Kimse kusura bakmasın. Ben de şunu söyleyeceğim; Türkiye’nin güvenlik riskini kim paylaşacak? Türkiye, kendi güvenlik riskini kendisi temin edemezse, acaba birilerinin eline avucuna mı bakacak? Sen bana Patriot vermeyeceksin, benim hangi ülkeden, hangi savunma sistemini aldığıma da müdahale edeceksin! Öyle bir şey olamaz."

Sadece hava kuvvetlerinin bu işe yetmeyeceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Savunma sistemleri farklıdır, hava kuvvetleri farklıdır. Çünkü şu anda hava kuvvetleri noktasında da yarın Amerika’nın F-16’ların devamını sürdüreceğine, benim elimde bir garanti var mı? Böyle bir garanti de olmayacağına göre belki o zaman biz çok daha farklı adımları da atmak zorunda kalacağız." dedi.