Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

New York Menkul Kıymetler Borsası'nın (NYSE) üç büyük Çinli şirketin listeden çıkarılması yönünde açıkladığı kararın ardından ABD'nin hedefinde Çinli petrol şirketleri var.

Bloomberg Intelligence analisti Henik Fung'a göre artık en fazla risk altında olan şirket Çin'in en büyük offshore petrol üreticisi Cnooc Ltd. Petrol devi aynı zamanda Pentagon'un Çin ordusunun kontrolünde olduğunu belirttiği şirketler listesinde.

Fung'a göre enerji sektörü Çin ordusu içim kritik önemde olduğu için risk altındaki diğer şirketler PetroChina Co. ve Sinopec olarak bilinen China Petroleum and Chemical Corp.

Hong Kong UOB Kay Hian idari direktörü Steven Leung, "ABD'de daha fazla şirket kottan çıkarılabilir ve bir sonraki dalgada büyük petrol şirketleri gelebilir. Aynı zamanda telekom şirketlerinin çıkarılmasının etkisi, ABD'de hacimsiz işlem görmelerinden ve orada fazla fon toplamamış olmalarından dolayı muhtemelen sınırlı olur." dedi.

Sinopec sözcüsü konuyla ilgili yorum yapmadı. Cnooc ve PetroChina hemen yorum yapmamasına karşın Cnooc Hong Kong borsasına yaptığı açıklamada hisse fiyatının Pazartesi günkü ani düşüşüyle ilgili olarak herhangi bir nedenden haberdar olmadığı belirtildi. Cnooc Pazartesi günü yüzde 1.8 düşerken PetroChina fazla değişmedi. Sinopec hisseleri yüzde 1.7 yükseldi.

Üç şirket de en fazla Hong Kong'da işlem görüyor. Yine de New York'ta işlem gören depo sertifikaları mevcut. Borsa verilerine göre Hong Kong'daki işlem hacimleri önemli ölçüde daha fazla.

Hong Kong'da Bernstein & Co. analisti Neil Beveridge, "Sonuç olarak etkisi çok sınırlı olacak. Çoğu kurumsal yatırımcı ABD'deki depo sertifikaları yerine şirketin Hong Kong'daki hisse senetleri üzerinden yatırım yapıyor. Yatırımcılar için en olumsuz unsur SEC belgelemesi açısından şeffaflığın kaybı olur." dedi.