Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD'de Donald Trump döneminin son günlerinde Çin'e karşı atılan adımlara bir yenisi eklendi.

ABD Temsilciler Meclisi aralarında Alibaba ve Baidu'nun da bulunduğu Çinli şirketleri ABD'nin ilgili otoritelerine finansal denetim izni vermemeleri durumunda ABD Borsalarından çıkarılmasına olanak sağlayan düzenlemeyi onayladı. Mayıs ayında Senato'da hızlı bir şekilde kabul edilen bu düzenleme Temsilciler Meclisi'nde de iki partinin desteklemesiyle onay almış oldu.

Şirketlere, şartlara uyum sağlamaları için en az 3 yıl süre tanıyan düzenleme, imzası için Trump’a gitti. Görev döneminin sonunda Çin'e karşı agresif bir tutum sergileyen Başkan Donald Trump'ın düzenlemeyi onaylaması bekleniyor. ABD'de sermaye piyasaları düzenleyici kurumu SEC'in de söz konusu düzenlemeye destek verdi.

Düzenlemenin yasalaşması halinde ABD'de ilgili otoritelerin finansal denetimine izin vermeyen şirketler ABD borsalarında işlem göremeyecek. Düzenlemeye göre şirketler Çin devletinin kontrolünde olup olmadıkları konusunda da bilgilendirme yapmak durumunda kalacak.

ABD-Çin arasındaki ekonomik ilişkilerde bir zamandır önemli tartışma konularından biri olan düzenlemeye ABD'den bazı şirketler de karşı çıkıyor. Vanguard Group Inc., the New York Stock Exchange ve Nasdaq söz konusu düzenlemeyle Çinli şirketlerin Hong Kong ve düzenlemelerin daha esnek olduğu ülkelere yönelebileceğini belirtti.

SEC, Çinli şirketleri endekslerden çıkaracak düzenlemeye hazırlanıyor

Temsilciler Meclisi'nden geçen bu düzenlemeden önce ABD'de SEC'in de benzer konuda düzenlemelere hazırlandığı belirtilmişti.

Bloomberg'e konuşan kaynaklara göre kurumun yetkilileri, Finansal Piyasalar Başkanlık Çalışma Grubu SEC'e 2022'de uygulamaya konulabilecek kısıtlamaları geçirmesi için çağrıda bulunmasının ardından söz konusu düzenlemeyle ilgili olarak Ağustos'tan beri hızlı adımlar atıyordu.