Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Çin Başbakan Yardımcısı Liu He ve ABD Hazine Bakanı Janet Yellen “pragmatik, içten ve yapıcı” bir görüşme gerçekleştirerek, makroekonomik durum ve işbirliği konusunda fikir alışverişinde bulundu.

Telefon görüşmesi sonrası yapılan açıklamada, her iki tarafın, dünyada ekonomik toparlanmanın kritik bir noktada olması ile birlikte, Çin ve ABD için iletişim ve makroekonomik politikaların eşgüdümünü güçlendirmenin çok önemli olduğu konusunda mutabık kaldığı kaydedildi. Açıklamaya göre, Çin, ABD’nin uyguladığı gümrük tarifeleri yaptırımları yanında Çinli şirketlere karşı aldığı tutum konusunda görüşlerini bildirdi ve taraflar iletişimi sürdürme konusunda anlaşmaya vardı.

Çin defalarca ABD’nin eski Başkan Donald Trump döneminde Çin'in ihraç mallarına uyguladığı gümrük tarifelerini kaldırması gerektiğini ve bu ülkenin Huawei Technologies Co. gibi şirketlere uyguladığı yaptırımların çok kritik olduğunu kaydetti.

Salı günü Pekin saati ile sabah gerçekleşen telefon görüşmesi, Yellen’ın göreve başlamasından bu yana iki tarafın gerçekleştirdiği ikinci görüşme oldu. Haziran ayında video konferans yoluyla yapılan görüşmede, ABD Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, taraflar “süregelen güçlü toparlanmaya nasıl destek olacakları ve ABD çıkarlarına uygun alanlarda işbirliğinin önemi yanında, aynı zamanda endişe noktalarını samimi bir şekilde gidermeyi” görüştüler.