Advertisement
HABERLER ABONE OL

Dünya şampiyonu kadınlar  aylardır savaştıkları eşit ücret hakkını savunmak için  festivali ve sosyal medyayı kullandılar.

Mart ayında, Alex Morgan ve Megan Rapinoe de dahil olmak üzere milli takımın 28 üyesi ABD Futbol Federasyonu'na karşı erkek ve kadın takımları arasında eşit olmayan ücret konusunda dava açarak olağanüstü performanslarına rağmen, erkek takımlarından çok daha az ücret aldıklarını söylediler.

New York Times’a göre, 2019 Kadınlar Dünya Kupası ödülü 30 milyon dolarken, 2018 Dünya Kupası’nın para ödülü, erkekler için 400 milyon dolardı. Ek olarak, kadınların maçlarından erkeklerin maçlarına oranla daha fazla gelir elde edildiği de söyleniyor.

Belediye Binası'nın adımları hakkındaki konuşmaları sırasında ABD Futbol Federasyonu Başkanı Carlos Cordeiro, kalabalığın “eşit ücret” tezahüratları tarafından bastırıldı.  Cordeiro, "Sizi duyuyoruz, size inanıyoruz ve sizin lehinize doğru şekilde yapmaya kararlıyız" diyerek tezahüratları kabul etti. 
Cordeiro, "ABD Futbolu, kadın futboluna dünyadaki herhangi bir ülkeden daha fazla yatırım yaptı. Kadın futboluna dünyadaki herhangi bir ülkeden daha fazla yatırım yapmaya devam edeceğiz. FIFA'daki arkadaşlarımız da dahil diğerlerini de aynı şeyi yapmaya teşvik etmeye devam edeceğiz" dedi.

Salı günü, Batı Virginia Senatörü Joe Manchin tarafından federal fonlamadan 2026 Dünya Kupası’nda kadın ve erkek futbol takımlarına eşit ücret ödenmemesi durumunda fonlama yapılmamasına dair yasa tasarısı önerildi.

Manchin yaptığı açıklamada, “ Kadın ve erkek futbol oyuncuları arasındaki bu bariz adaletsizlik kabul edilebilir değildir. ABD Kadın Futbol Takımı’nın son zaferinin halkın protestosuna sebep olmasına sevindim. Onlar dünyanın en iyisi ve eşit ödemeyi de hak ediyorlar” dedi.

50'den fazla Kongre üyesi geçtiğimiz hafta Cordeiro'ya ücret farkını düzeltip kadın ekibine erkeklere eşit davranması için bir mektup yazdı. Mektıupta “Kadın şampiyonların Amerika Birleşik Devletleri Kadın Millî Futbol Takımı üyesi olarak karşılaştıkları eşitsizlikler savunulamaz” ifadelerine yer verildi.

 

Kaynak: Buzzfeed