Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bakanlıktan yapılan açıklamada, ABD'de elektrikli araç batarya üretim kapasitesinin daha da genişletilmesi için Ford ve SK On'un ortak girişimi BlueOval SK'ya şartlı kredi taahhüdünde bulunulduğu bildirildi.

Açıklamada, söz konusu taahhüt kapsamında, ABD Enerji Bakanlığı Kredi Programları Ofisi’nce, Ford'un elektrikli araçları için batarya üretecek 3 üretim tesisinin inşası için BlueOval SK'ya 9,2 milyar dolara kadar kredi sağlanmasının planlandığı aktarıldı.

ABD Başkanı Biden, bu yılın ilk üç ayında yaklaşık yüzde 7 olan ABD'de satılan yeni arabaların yarısının on yılın sonuna kadar elektrikli olmasını hedefliyor. Biden yönetimi, pil fabrikalarının finanse edilmesine yardımcı olarak, ABD'nin piller ve bileşenleri için Çin'e bağımlı hale gelmemesini sağlamayı hedefliyor. Yönetim ayrıca yeni tesislerin geleneksel otomobil üretimindeki iş kaybını telafi etmeye yardımcı olacağını umuyor.

Fabrikalardan biri, Memphis'in kuzeyindeki Stanton Tennessee'de, Ford'un elektrikli kamyonet üretmek için inşa ettiği büyük bir üretim kompleksinin bitişiğinde olacak. Diğer iki fabrika, Louisville'in güneyinde, Glendale'de bulunuyor ve Kentucky'nin kömür endüstrisinden daha fazla insanı istihdam edeceği düşünülüyor.

Biri Tennessee, ikisi Kentucky'de planlanan tesislerin inşaatı sırasında 5 bin kişiye, sonrasında ise 7 bin 500 kişiye istihdam sağlanmasının beklendiği belirtildi.

Ford ayrıca, CATL olarak bilinen ve dünyanın en büyük pil üreticisi olan Çinli bir şirket olan Contemporary Amperex Technology Ltd.'nin teknolojisini kullanacak olan Marshall, Michigan'da bir pil fabrikası inşa etmek için 3,5 milyar dolar harcıyor. Ford'un CATL ile Şubat ayında açıklanan anlaşması, Ford'u Çin hükümetiyle yakın bağları olan bir şirketle çalışmakla eleştiren bazı Cumhuriyetçiler tarafından tepki çekti.

BlueOval'in kredisi, bakanlığa göre son 14 yılda 30'dan fazla proje için 35 milyar dolardan fazla kredi ve kredi garantisi veren Enerji Bakanlığı'nın Kredi Programları Ofisi aracılığıyla gelecek. Ofis, deneysel ve yüksek etkili projelere, özel borç verenlerin sağlayamayacağı esnek finansmanla kredi sağlamak için oluşturuldu.

Kredi Programları Ofisi Direktörü Jigar Shah, "Amaç, insanların üretim tesisleri ABD’yi seçmelerine ve bunu normalde yapacaklarından daha hızlı yapmalarına yardımcı olmaktır. Bu konuda heyecanlıyız" dedi.

Shah, “BlueOval SK, federal hükümetin yatırımcılardan borç almak için ödediği faizle aynı faizi ödeyecek, bu, bir şirket için normalde mevcut olandan çok daha iyi bir oran. Merkezi Güney Kore'de bulunan Ford ve SK'nin de parayı tahsil etmek için, çoğunlukla dosyalama evraklarını içeren belirli koşulları karşılaması gerekiyor” diye ekledi.

Bir danışmanlık şirketi olan Stoic Energy'nin başkanı Doug Lewin, "Bu, bir otomobil üreticisinin tedarik zincirini ABD’ye getirmesi ve böylece geleceğimiz üzerinde daha fazla kontrole sahip olmamız için büyük bir adım" dedi.

Program, Başkan Biden'ın seçilmesinden bu yana nükleer santrallere, güneş ve rüzgar projelerine ve elektrikli araç akülerinin yerli üretimine finansman sağlıyor. Barack Obama'nın başkan olduğu 2009'dan 2011'e kadar ofis, yaklaşık yüzde 90'ı enerji santrallerini sübvanse etmeye giden 16 milyar dolarlık temiz enerji kredisi sağladı. Yararlanıcılar arasında Goldman Sachs gibi finans firmaları ve Exelon ve NRG gibi kamu hizmetleri şirketleri yer aldı.