Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut Bloomberg HT'deki "Üst Düzey" programında Arzu Maliki'ye konuk oldu.

2019'un sonuna geliyoruz, seneyi nasıl kapatıyorsunuz hedeflerinizi tutturabildiniz mi?

Nezih Barut: Büyüyen pazarda biz de büyüyerek iyi bir yıl geçirdik. 10 aylık hedeflere baktığımız zaman yıl sonu hedeflerimizi tutacağız gibi gözüküyor. İlaç pazarı yüzde 1 civarında büyüyor, Abdi İbrahim olarak biz pazardan daha çok büyüdük, yüzde 7 gibi. 10 aylık dönemde yüzde 36 büyüdük. Biz 2019'da öngördüğümüz gibi hem yatırımlarımızı devam ettirdik, hem istihdamımızı artırdık, hem de yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda büyüme imkanı sağladık. Sadece bu sene 350 kişi istihdam ettik, yıl sonunda da 270 kişi daha istihdam edeceğiz ve toplam 4600 kişi olacağız.

Önümüzdeki dönem yatırımlarınız olacak mı hangi pazarlara odaklanacaksınız?

Nezih Barut: Biz hep yatırımlara devam ediyoruz; Biyoteknolojiye 450 milyon Lira yatırım yaptık, 15 milyon TL yatırımla bir hormon tesisi açtık, bu da Türkiye'nin ilk Avrupa Birliği tarafından onaylanmış hormon tesisi oldu. 375 milyon TL yatırımla göz ilaçları tesisini açacağız, şu anki mevcut fabrikamıza da 72 milyon TL yenileme yatırımı yaptık. En son yatırım benim için çok önemli çünkü yabancıların Türkiye'ye ilgisini gösteriyor; 265 milyon Lira civarında doğrudan yabancı yatırımcı 3 tane yabancı yatırımcının bizim tesislerimize yaptıkları yatırım; bu Türkiye'ye güveni gösteriyor ve Abdi İbrahim'e olan güveni gösteriyor.

ABD VE ÇİN PAZARLARINA YATIRIM HEDEFİ

İhracat hedefiniz nedir?

Nezih Barut: Hedefimiz ihracatta 250 milyon dolara ulaşmak; Kazakistan'da ve Cezayir'de bir fabrikamız var, özellikle İngiltere, Fransa, Kanada ve İtalya gibi ülkelere yani ilaç sanayinin en çok gelişmiş ülkelerine ihracat yapıyoruz. 60'tan fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Şu anda olmadığımız pazarlar var oralara girmek istiyoruz, bizim için en büyük büyüme alanının Amerika Birleşik Devletleri olacağını düşünüyorum, sonra da Çin, buralarda ya firma alacağız, ya da bu pazarlara girip yatırım yapıp büyüyeceğiz.

Sanayi rakamları geldi bugün, hem aylık hem de yıllık bazda artış var; hem genel sanayi sektörü için hem de ilaç sanayi için konuşabiliriz önümüzdeki dönem üretim açısından daha iyi olur mu?

Nezih Barut: Sektörde yerli üretim gittikçe artıyor, bugün ithalattan daha çok üretime dayalı hale geldik. Türkiye'de üretilen ürünler genelde ortalama fiyatları düşük ürünler, ithal edilen ilaçların yaklaşık yüzde 46'sı biyolojik ilaçlar ve 9.1 milyar Türk Lirası biyoteknoloji ilaç ithal ediliyor, bu da sürdürülebilir değil.

Biyoteknolojik ilaçlarda biraz geri kaldık ve burayı hızlandırmamız lazım..Özellikle bu ilaçların ruhsatlandırılması biraz uzun sürüyor, kendimize özgü bir ruhsatlandırma modelimizin olması lazım. Biz de bu ruhsatlandırma altyapımızı güçlendirebilirsek hem Türkiye'ye üretim yapabiliriz, hem de yurtdışına ihracat yapabiliriz.

Sizin bir koleksiyonerlik kimliğiniz de var, neler yapıyorsunuz sanat bağlamında?

Nezih Barut: Özellikle genç sanatçılarımızın sanata çok büyük ilgisi var ve onların desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum; gittikçe sayıları artan çok değerli sanatçılarımız var. Uzun zamandır benim topladığım 18 bin eser var eczacılık ile alakalı, bunu şu anda Esenyurt'taki üretim merkezimizde sergiliyoruz, ama ileride eski bir fabrikamız var belki orada sergileriz.