Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD’li Hindenburg Research tarafından geçen hafta yayımlanan bir raporda, Adani Group’un hisse manipülasyonu ve muhasebe dolandırıcılığı yaptığı iddia edilmesinin ardından Hint iş insanı Gautam Adani'nin işletmeleri bir haftada 108 milyar dolar kaybetti. Söz konusu kayıplar Hindistan tarihindeki en büyük kayıplardan biri olarak adlandırılıyor.

Geçen yıl 147 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin ikinci iş insanı olan Adani’nin kişisel serveti, Hindenburg'un iddialarından sonra yaklaşık 57 milyar dolar eridi. Bloomberg Milyarderler Endeksi'nde düşüşe geçen Adani’nin serveti Çarşamba günü, rakibi Mukesh Ambani'ninkinin altına düşmüştü.

Adani'nin liman işletmeciliğinden enerjiye sektörüne kadar olan çalışmalarının ülkenin büyüme planlarıyla ne kadar iç içe olduğu göz önüne alındığında, Adani skandalı ulusal bir sorun haline geldi. Borç verenler ve diğer karşı taraflar risklerini azaltmaya başlarken, piyasayı korku sardı.

Milyarderin hisse satışını iptal etme hamlesi siyaseti ve iş dünyasını da etkiledi. Adani hisselerinin düşüşe geçmesinin ardında, ülkede muhalefet şirket hakkında daha geniş bir soruşturma açılması çağrısında bulundu.