Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Nurol Yatırım Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Akkurt, Aktif Rasyosu'na zaman içinde güncellemeler getirilmesinin bekledikleri bir durum olduğunu, hatta kamu bankalarının faiz artırdığı ve kredileri yavaşlattığı bir dönemde Aktif Rasyosu'nda belli esnetmeler getirildikten sonra kaldırılacağı kanaatinde olduğunu söyledi. Bu koşullar altında kredi vermek suretiyle ekonomiyi ayağa kaldırma döneminin geçtiğini vurgulayan Akkurt, bunların geçici önlemler olduğunu ve kredi mekanizmaları üzerinden piyasaya yeterli likidite verildiğini dile getirdi.

Döviz kalemlerinin TL’ye çevrilminde bir önceki ayın ortalamasının alınacak olmasını da değerlendiren Akkurt, Aktif Rasyosu'nu hemen gevşetmek yerine belli ayarlar yaparak bankalara kolaylıklar tanındığını ve bu kararın bankalara bir rahatlık getireceğini aktardı. Ziya Akkurt’un tahminine göre, Aktif Rasyosu uygulaması Ekim ayında iyice gevşetilip kaldırılabilir.

"Eylül ayında politika faizinde artırmaya gidilebilir"

Bu değişikliğin bankaların kredi verme iştahını nasıl etkileyeceği sorusunu da cevaplayan Akkurt, pandemi döneminde yaşanan bütçe açıklarını kapatabilmek için devletin yapabileceği tek şeyin borçlannak olduğunu kaydetti. “Diğer taraftan kredinin verilmeye başlandığı zaman otomatik olarak mevduat piyasasına bir talep artışı oluyor.” diyen Akkurt, bu olayın doğal sonucu olarak faizlerin yükseleceğini ve hatta tahminine göre Eylül ayında politika faizinde artırıma gidileceğini söyledi.

Dolar/TL ’de 6.85’den 7.30’lara varan yükseliş bu kararı hızlandırdı”

Stratejist Işık Ökte, Aktif Rasyosu’nun esnetilmesi konusunda bankaların öncesinde zaten bir talebi olduğunu fakat bundan daha önemlisi, bankacılık sisteminde kamu bankalarında yüzde 130’lara çıkan bir kredi büyümesi vardı dedi. Bu durumun sürdürülemeyeceğini aktaran Ökte, Aktif Rasyosu’nun artık işlevini gördüğünü ve normalleşme döneminde zaten esnetmeyle çekileceğinin öngörüldüğünü söyledi.

Aktif Rasyosu’nun, özel bankaların elinde tuttukları bazı kaynakları Merkez Bankası’yla swap yapmaları ve ekstra likiditeyi yurt dışında değerlendirmemeleri amacıyla uygulandığına dikkat çeken Ökte, bu hedefe ulaşıldığını ve şu anda Aktif Rasyosu’nu tutmanın bir manasının olmadığını dile getirdi.

“Aktif Rasyosu’nda yapılan düzenleme bankacılık sektörünün isteklerini karşılamıyor”

Ankara Hacı Bayram Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Tolga Dağlaroğlu, Aktif Rasyosu ile bankaların mevduat toplama konusunda isteksiz hale getirildiğini hatta getirilen düzenlemenin bankacılık sektörünün isteklerini karşılamadığını söyledi.

Dağlaroğlu yapmış olduğu değerlendirmede, “Bence buradaki uygulama özellikle dolarizasyonu artırması açısından hatalı” ifadesini kullandı. Dolarizasyonun, para politikası etkinliğini sınırlayan bir olgu olduğunu söyleyen Dağlaroğlu, "Merkez Bankası faiz oranlarını artırsa bile, bu maalesef Türkiye gibi ülkelerde kur üzerindeki ateşi söndüremeyecek" dedi. Aktif Rasyosu ve önceki dönemlerde yapılan uygulamaların dolarizasyonu bu noktalara getirdiğini açıklayan Dağlaroğlu, bu noktada Merkez Bankası’ndan 300 baz puanlık örtülü bir faiz indirimi beklediğini sözlerine ekledi.

Zeynep Bayar/ Bloomberg HT Editörü