Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Almanya'da kabine, Rusya'nın doğalgaz arzında kesintiye gitmesinin endüstriye ciddi zararlar vermesi ve ekonomiyi daha geniş ölçüde tehdit etmesiyle zor günler geçiren enerji şirketlerini kurtarmaya izin veren yasa tasarısını onay sürecini hızlandırma kararı aldı.

Tüm iş modelini ucuz Rus gazına dayandırmış olan Uniper SE'nin devlet desteği alacak ilk şirket olması beklenirken düzenleme sonrası şirketin kurtulması için piyasa değerinin yaklaşık iki katına denk gelen 9,3 milyar euro bir miktara ihtiyacı olduğu değerlendiriliyor.

Ekonomi Bakanı Robert Habeck “Önümüzdeki kış aylarında temel arzı sürdürmek ve artan fiyatlara ve risklere rağmen enerji piyasalarını mümkün olduğunca uzun süre çalıştırmak için her şeyi yapacağız. Hükümet “araçlarımızı geliştirmek” için çalışıyor.” dedi.

Mevzuat, devletin hisse almak da dahil olmak üzere kurtarma paketleri sunmasına izin veriyor.

Ayrıca, bakanlık bunun hemen yürürlüğe girmeyeceğini söylese de, düzenleme artan gaz maliyetlerinin bir kısmını tüketicilere iletmek için bir mekanizma da içeriyor.

Habeck, tedbirin dikkatle kullanılacak "keskin bir kılıç" olduğunu söyledi.

Habeck, enerji endüstrisindeki krizin, piyasayı çökertebilecek bir domino etkisi olan Lehman Brothers benzeri bir krizi tetikleme riskini taşıdığını söyledi. Rusya, Almanya'ya gaz akışını çoktan engelledi ve yetkililer, Avrupa'nın en büyük ekonomik dokusunu tehdit eden daha fazla kesintiye hazırlanıyor. Alman hükümeti karneyle dağıtıma ilişkin planlar hazırlarken, acil durum planının üçüncü safhası olan sınırlı gaz kullanımı henüz devreye alınmış değil.

Bakanlar, 11 Temmuz'da önemli bir boru hattı bakım için kapatılmadan önce gerekli önlemleri almış olmak istiyorlar. Berlin, Moskova'nın yapılacak çalışmadan sonra boru hattını bir daha asla açmayacağından korkuyor.

Mevcut durumda, tüketicilerin ek maliyetlerden kurtulacağı belirtiliyor. Endüstri tüketicilere maliyetlerin yansıtılması için lobi yaparken, bu durum enflasyonu ve seçmen huzursuzluğunu teşvik etmesi açısından hükümet için risk yaratıyor.

Tasarı bu hafta içinde onaylanmak üzere meclise gidecek

Almanya'nın ekonomik modeli, uygun fiyatlı Rus gazına bağlı.

Uniper hisseleri Salı günü yüzde 5 değer kaybederken Pazartesi günü yüzde 28'lik bir düşüş yaşadı. Şirket yorum yapmaktan kaçınırken, geçtiğimiz hafta likiditeyi güvence altına almak için hükümetle görüşmelerde bulunduklarını söyledi. Analistler, kısıtlanmış Rus akışlarının kamu hizmetine günde 30 milyon euroya mal olduğunu tahmin ediyor.