Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da Şansölye Angela Merkel'in hükümeti, koronavirüs pandemisinin yarattığı tahribatı gidermek için hazırlanan 750 milyar euro büyüklüğündeki tarihi kurtarma paketinin onaylanmasını sağlayarak, acil harcamaları devreye soktu.

Bundestag'daki kanun yapıcıların çoğunluğu, meclis başkanının açıklamasına göre, Çarşamba günkü oylamada krizle mücadele için ek borçlanmaya izin veren yasayı onayladı. Parlametonun üst kanadı Bundesrat ise paketi Cuma günü oylayacak.

Olağandışı yetkilendirme, Almanya'da istihdam ve işletmeleri korumak amacını güden yasama paketinin bir parçasını oluşturuyor. 156 milyar euroluk (169 milyar dolar) ek borçlanma, Almanya'nın normal yıllık harcamasının yarısına eşit bir tutarı işaret ediyor.

Maliye Bakanı Olaf Scholz, önlem için evinde karantinada bulunan Merkel'in yerine Berlin'de Bundestag'da yaptığı konuşmada, "Böyle bir krizi dengelemek için bir model yok," dedi ve "Bunu devasa miktarda bir para ile ve mümkün olduğunca hassas bir şekilde yapıyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Almanya'nın bu teşvik paketi, on yıllardır görülen en büyük ekonomik gerilemeyi dengelemek için hazırlandı. İş dünyası güveni, virüsün yayılmasını önlemeye yönelik kısıtlayıcı tedbirlerden dolayı rekor hızda çöktü ve Ifo ekonomi enstitüsü, finans krizinden daha büyük çaplı bir gerileme olabileceği ve yoğun iflasların gerçekleşebileeği uyarısında bulundu.