Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'nın Avrupa Birliği (AB) Büyükelçisi Michael Clauss, AB'nin virüs toparlanma fonuna ilişkin tartışmaların artık 1 Ocak hedef tarihine kadar faaliyete geçmeyeceğini neredeyse kaçınılmaz hale getirdiğini söyledi.

Bloğun 1.8 trilyon euro tutarındaki toparlanma fonu ve uzun vadeli bütçesiyle ilgili yorum yapan Clauss, "Avrupa'nın ekonomik toparlanmasında sonuçları olacak gecikmeler büyük bir ihtimalle kaçınılmaz." dedi.

AB hükümetleri, ortak bir şekilde finanse edilen ekonomik toparlanma paketinden gelecek para ödemelerinin hukuki standartlara bağlı kalması konusunda fikir ayrılığı yaşıyor. Paketin önemli bir kısmını oluşturan, Avrupa Komisyonu'nun 750 milyar euroluk borcu toplamasına izin verilmesi için tüm üye ülkelerin oy birliği kararı ve AB yasa yapıcılarının salt çoğunluğu gerekiyor.

Macaristan ve Polonya gibi ülkeler söz konusu hukuki koşullara karşı çıkıyor. Budapeşte, ulusal parlamentosunda anlaşmayı onaylamayı reddetme beklentilerini artırmıştı. Hollanda ve Finlandiya gibi zengin üye ülkeler de Almanya'nın öne sürdüğü teklife fazla hoşgörülü olduğu gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Clauss, "AB'de yasa hukuk mekanizmasıyla ilgili ve aynı zamanda Üye Ülkeler Konseyi'ndeki tartışmanın ısınmasıyla ablukaya doğru giderek daha fazla ilerliyoruz." dedi.