Advertisement
HABERLER ABONE OL

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), ülkenin Mart ayına ilişkin dış ticaret rakamlarını açıkladı. Buna göre, Almanya'da mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat, Mart'ta bir önceki aya göre yüzde 0,9 artışla 134,1 milyar euroya çıktı.

Mart ayı ihracat verisine ilişkin beklenti, bir önceki aya kıyasla yüzde 0,4 artacağı yönündeydi. İhracattaki artışın öncelikle ABD ve Çin’de işlerin iyi gitmesinden kaynaklanması dikkati çekti.

Almanya'nın en önemli ticaret ortağı Çin'e ihracatı Mart'ta bir önceki aya kıyasla yüzde 3,7 artarak 8,3 milyar euroya yükseldi. Çin'den ithalat ise yüzde 14,3 yükselişle 13,7 milyar euroya ulaştı.

Söz konusu dönemde ABD'ye ihracat yüzde 3,6 artarak 14,3 milyar euroya ve ABD'den yapılan ithalat da yüzde 2,7 yükselerek 7,6 milyar euroya çıktı.

İthalat da arttı

Almanya'nın AB üyesi ülkelere ihracatı martta yüzde 0,5 artarak 73,3 milyar euroya yükseldi.

Ülkede Mart ayına ilişkin ithalat ise yüzde 0,3 artarak 111,9 milyar euroya yükseldi.

Böylece Almanya'nın mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış dış ticaret fazlası yaklaşık 22,3 milyar euro oldu. Dış ticaret fazlası, Mart 2023'te 17,2 milyar euro olarak kayıtlara geçmişti.

Mart'ta ülkenin ihracatı yıllık bazda yüzde 1,2 artarken, ithalatı yüzde 3 azaldı.

Almanya'nın Mart ithalatının 58,8 milyar euroluk bölümü AB'den gerçekleştirildi. Şubat'a göre, AB ülkelerinden yapılan ithalat yüzde 1,5 arttı.

Türkiye'ye ihracatı azaldı

Öte yandan, Almanya’nın Mart'ta Türkiye’ye ihracatı yüzde 26,4 azalarak 2 milyar 288 milyon euroya, ithalatı da yüzde 15,1 düşerek 1 milyar 923 milyon euroya indi.

Bu arada, Merkezi Münih'te bulunan Ekonomi Araştırma Enstitüsünün (Ifo) İhracat Beklenti Endeksi, art arda iki aylık artışın ardından Nisan'da 0,8 puan azalarak eksi 2 puana geriledi.

Ifo Anketler Merkezi Müdürü Klaus Wohlrabe, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "İhracat ekonomisi şu anda ivme kaybetmiş durumda. Küresel ekonomideki pek çok iyi büyüme beklentisi henüz ek siparişlere yansımış değil" ifadelerini kullandı.