Advertisement
HABERLER ABONE OL

Almanya’da iş dünyası güveni Rusya’dan enerji tedariki dair endişelerin büyümesi, şirketlerin yüksek enflasyon ve parça kıtlığı sorunları nedeniyle beklenmedik şekilde geriledi.

Ifo Ensitüsü’nün verilerine göre Mayıs ayında yüzde 86,9 olan oran Haziran’da yüzde 85,8’e geriledi. Geçtiğimiz iki ayda Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden kaynaklanan şoku atlatan güven endeksi yönünü yukarı çevirmiş ve ekonomistler bu trendin devam etmesini bekliyorlardı.

Bu veri Rusya’dan gelen gazın daha da kesilmesi sonrası Almanya’nın ulusal gaz acil durum planındaki risk seviyesini ikinci aşamaya yükseltmesi sonrası Avrupa’nın en büyük ekonomisinin görünümüyle ilgili endişelerin artmasına neden oldu.

S&P Global’in satınalma müdürleri anketine göre kapanma sonrası momentumun düşmesiyle Almanya Euro Bölgesi'nde en yavaş büyüyen ülke oldu.

“Şirketler mevcut iş durumlarından önceye oranla daha az memnunlar” diyen Ifo Başkanı Clemens Fuest, “Beklentileri dikkate değer derecede daha kötümser bir hal aldı. Artan enerji fiyatları ve doğalgazda kıltık yaşanabileceği tehdidi Alman iş dünyası için büyük bir endişe kaynağı haline geldi” değerlendirmesinde bulundu.

Geçtiğimiz ay Almanya’da enflasyonun yüzde 8,7 gelmesi sonrası tüketiciler ve şirketlerin fiyatlarda yaşanan rekor artışlar nedeniyle sıkışıklık yaşadıkları belirtiliyor. Avrupa Merkez Bankası da daha önce birkaç kez faiz artışına giden İngiltere Merkez Bankası ve Fed’i takip ederek Temmuz ve Eylül aylarında faiz artışına gideceğini açıkladı.

Ekonomistler gaz kıtlığının gerçekleşmesi halinde büyüme için üretim sektörüne komşularına göre daha bağımlı olan Almanya’nın üretimi kısmak zorunda kalacağı ve resesyona girebileceği konusunda uyarısında bulunuyorlar.