Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların ABD Hazine tahvil getiri eğrisini ve gelecek yıl için büyüme beklentilerini izlemeye devam etmesi ile birlikte sakin bir seyir izledi.

Getiri eğrisinin yakından izlenen kısmı olan üç ay vadeli bono ve 10 yıl vadeli tahvil faizleri arasındaki fark, 2019 yılını seneye başladığı yerin üzerinde kapatma yolunda olabilir. Bu durum, ABD'de resesyon riski olabileceğini işaret ediyor. ABD hisse senetlerinin göstergesi Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi Cuma günü rekor seviyede kapatırken, Asya'da işlem gören hisse senetleri Pazartesi günü karışık seyretti.

Spot altın, üst üste ikinci haftayı da kazançla geçtikten sonra yüzde 0.2 düşerek Singapur saati ile 10:06'da ons başına 1,479.36 dolara geriledi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş fazla değişmezken, palladyum Cuma günü yüzde 4.2 düştükten sonra yüzde 0.3 gerileyerek ons başına 1,850.25 dolara indi ve platin Cuma günü yüzde 2.5 gerilemesinin ardından yüzde 0.6 yükselerek ons başına 916.55 dolara tırmandı.

Citi Research, 70 kuruma dayandırdığı ankete göre düzenlediği raporunda, varlık tahsisçilerinin Fed'in şimdilik hareketini tamamladığını düşündüğünü ve 10 yıl vadeli Hazine tahvil faizlerinin ekonomik büyüme beklentisi ile gelecek yılı yüzde 2-2.5 bandında kapatması gerektiğini kaydetti.

Raporda, ticaret savaşlarının ve jeopolitik gelişmelerin temel risk olarak kalmaya devam ettiği ve petrolün doların değer kaybından faydalandığı ancak bunun altına yansımadığı vurgulandı. Anket katılımcılarının çoğunluğu, altın fiyatlarının 2020 sonunda 1,400 dolar ile 1,500 doların altında kalmasını bekliyorlar ve katılımcıların fiyat tahminlerinin ağırlıklı ortalaması 1,488 dolar.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Bloomberg Economics'in değerlendirmesine göre, 2020 para politikası için biraz daha sakin bir yıl olabilir gibi görünüyor. Değerlendirmede, maliye politikasının büyüme için biraz daha ön plana çıkabileceği ve büyüme beklentilerinin biraaz daha parlak göründüğü vurgulandı.

*Çin hükümeti, 1 Ocak'tan itibaren aralarında dondurulmuş domuz eti, ilaç, kağıt ürünleri ve bazı teknolojik aksamla dahil bazı ürünler için ithalat vergisini düşüreceğini açıkladı.

*Yeni dökümanlar, ABD Başkanı Donald Trump'un ABD ordusuna, kendisi için azil soruşturmasının başlatılmasına neden olan  Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinden bir ay önce Ukrayna'ya yardımda bulunmasını istediğini gösterdi.

*Palladyum'un geçen hafta başında 2,000 dolara ulaşarak rekor kırmasının ardından başlattığı sert düşüş, teknik analiz grafiklerine göre, rallinin sona erdiğini işaret etmiyor. Bu düşüş, metali yüzde 23.6 düzeltme doğrusu ve yükselen 50 günlük hareketli ortalama ile oluşan bölgeye getirdi.