Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların ilave teşvik paketi ve faizlerde değişikliğe ilişkin işaretler alabilmek için dikkatlerini bugün gerçekleştirilecek olan Avrupa Merkez Bankası (AMB) politika toplantısına çevirmesi ile birlikte, doların geri çekilmesinin etkisiyle kazancını korudu.

AMB Başkanı Christine Lagarde, "Euro Bölgesi ekonomisinin pandemiden umulduğu gibi toparlanmakta olduğu, ancak halen yoğun bir desteğe ihtiyaç duyduğu" şeklinde bir tablo çizmesi ile birlikte ince bir çizgi üzerinde yürümek zorunda kalacak. Yeni projeksiyonlar en kötü aşağı yönlü risklerin henüz somutlaşmadığını teyit edecek, ancak bunlar halen karamsar ve oldukça belirsiz olacak. Lagarde ayrıca güçlenen euro ile de mücadele etmek zorunda.

Pandemi cephesinde, koronavirüsten hayatını kaybedenlerin küresel bazda toplamı 900,000'i aştı. AstraZeneca Plc, bir hastada olası ciddi nörolojik sorun tespit edilmesinden sonra Kovid-19 aşı denemelerini durdurmasından bir gün sonra, sorunun tam olarak ne olduğu ve bunun aşı ile ilişkili olup olmadığı konusunda sorularla karşılaştı.

Spot altın, Çarşamba günü yüzde 0.8 yükseldikten sonra fazla değişmeyerek, Londra saati ile 06:31'de ons başına 1,947.33 dolarda kaldı.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.4 yükselerek ons başına 27.0911 dolara çıkarken, platin yüzde 0.2 değer kazandı ve paladyum değişmedi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Çarşamba günü yüzde 0.4 düştükten sonra yatay seyretti.

Oanda Corp. kıdemli piyasa analisti Edward Moya, hazırladığı notta, "Altına yönelik talep eetkisini sürdürüyor, ancak rallinin devam edebilmesi için doların yeniden düşmeye başlaması gerek," dedi ve "Altın, teşvik beklentisi ile yapılan işlemlerin yakın zamanda bitmeyecek olmasına ilişkin işaretlerden faydalanmaya devam edecek" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Küresel hisse senetlerindeki sıçrama Perşembe günü, yatırımcıların dikkatlerini teknoloji hisselerindeki toparlanmanın yüksek değerlememere ilişkin endişeleri yenip yenemeyeceğine çevrilmesi ile birlikte yumuşadı.

*Wilshire Consulting baş yatırım yetkilisi Steve Foresti'ye göre, emeklilik fonları altın vadelilerini, metaldeki yukarı yönlü hareketten faydalanmanın ve enflasyon ya da hisse senetlerindeki düşüş olasılığına karşı hedge etmenin düşük maliyetli bir yolu olarak kullanabilir.

*ABD'de Cuma günü tüketici fiyatları endeksi verileri açıklanacak.