Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini yayılmakta olan koronavirüsü kontol altına alma çabalarına yöneltmeleri ile birlikte fazla değişmedi.

Çinli yetkililer, halihazırda 17 kişinin ölümüne yol açan ve yüzlerce kişiye yayılan SARS benzeri yeni virüsün daha da yayılmasını önlemeye çalışma çabaları dahilinde, virüsün ortaya çıktığı 11 milyon kişinin yaşadığı Vuhan kentinden seyahati durdurdu. Bu kısıtlama, bu virüsün Ay Takvimine Göre Yeni Yıl tatili boyunca hızla yayılabileceği endişelerinden kaynaklandı. Çin'de bir hafta sürecek Yeni Yıl tatili bu hafta sonu başlayacak ve bu dönemde, yüz milyonlarca insan seyahat ederek gezegenin en büyük yıllık insan göçünün yaşanmasına neden oluyor.

Piyasalarda riskten kaçınma eğilimin artması altın gibi güvenli liman niteliğindeki varlıklara destek sağlarken, yatırımcılar ayrıca virüs endişelerinin tüketicileri mağazalardan ne denli uzak tutacağını ve bunun da tatil döneminde artması beklenen altın alımlarını ne kadar bastıracağını da değerlendiriyorlar.

Spot altın fazla değişmeyerek Singapur saati ile 13:12'de ons başına 1,558.80 dolarda kaldı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yatay seyretti.

Kotak Securities analisti Madhavi Mehta, "Virüs salgınının altın üzerinde karışık etkisi oluyor," dedi ve "Çin'in ekonomik faaliyetini olumsuz etkileyeceğine ilişkin endişelerden kaynaklanan güvenli liman alımları altına destek sağladı. Ancak Çin'de altın alımlarının arttığı Ay Takvimine Göre Yeni Yıl tatilinin yaklaşması ile birlikte virüsten dolayı talebin azalacağı beklentileri altın üzerinde aşağı baskı yaratıyor. Altın, piyasa katılımcılarının Çin'deki virüse ilişkin bilgileri değerlendirmesi ile birlikte dalgalı seyrini sürdürebilir. Fakat genel eğilim, zayıf talep görünümünden dolayı aşağı olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.4 gerileyerek ons başına 17.7667 dolara inerken, platin yüzde 0.5 kayıpla ons başına 1,009.99 dolara geriledi ve palladyum yüzde 0.5 değer kazanarak ons başına 2,489.21 dolara ulaştı.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD'de Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Adam Schiff, Senato'daki ABD Başkanı Donald Trump'ın azil oturumunda, oldukça kusurlu ve hatta tehlikeli bir başkan portresi çizdi ve Trump'ın görevden azledilmesi gerektiğini vurguladı.

*Avrupa Merkez Bankası (AMB) iki gün süren toplantısının ardından Perşembe günü politika kararlarını açıklayacak ve ardından Başkan Christine Lagarde basın toplantısı yapacak.

*İngiltere'de Başbakan Boris Johnson'ın Brexit çabası Parlamento'da son engeli de aştı ve dört yıl önce gerçekletirilen referandumda ülkenin Avrupa Birliği'nden ayrılması kararı çıkmasından bu yana ülke siyasetini kilitleyen krizin çözümünde sona yaklaşıldı.