Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, varlık alımı azaltımına dair endişeler devam ederken yatırımcıların yüksek kalmaya devam eden enflasyona odaklanmasıyla hızlı bir şekilde yükseldi. Gram altın ise Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyede bulunuyor.

ABD’de enflasyon Eylül’de yıllık bazda yüzde 5,4 olarak gerçekleşirken Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi yüzde 5,4’lük bir artış yönündeydi. Fed politika yapıcıları, varlık alımı azaltımı takviminin belirlenmesinde istihdam ve enflasyon verilerinin büyük önem taşıdığını birçok kez vurgulamıştı.

ABD Merkez Bankası Fed, Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) 21-22 Eylül’de düzenlenen toplantısına ilişkin yayımladığı tutanaklarda, varlık alımlarının kademeli azaltılmasının Kasım veya Aralık ortasında başlayabileceği belirtilirken, 2022’nin ortalarında da bitmesi gerektiği vurgulandı.

Tutanaklarda, enflasyon beklentilerini yükselten Fed üyeleri, yüksek enflasyonun hala geçici olduğunu belirtti. Bugüne kadar enflasyon yükselişinde geçici faktörlere dikkat çeken ve orta vadede enflasyonun geri çekileceğini öngören bazı Fed üyelerinden ise farklı sesler duyulmaya başlandı.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic enflasyonun genişlediğini belirtirken geçici olmadığını söyledi. Arz zinciri kaynaklı sorunlar ve hizmet sektöründeki yeniden açılmanın yarattığı etkilerin uzun süreli olabileceğini belirten Bostic “bu etkiler geçici değil” değerlendirmesinde bulundu.

Ons altın fiyatı

Geçen hafta cuma günü tarım dışı istihdam verisi sonrasında 1.780 dolara kadar tırmanan ons altın, sonrasında hızlı bir geri çekilme yaşayarak yeniden 1.760 dolara kadar gerilemişti. Yeni haftaya yatay bir seyirle başlayan ons altın, hafta başından bu yana yüzde 1,5’ten fazla yükselişle 1.788 dolara tırmandı.

Gram altın fiyatı

Gram altın, küresel altın fiyatları ve Dolar/TL ’nin birbirini dengelemesiyle yaklaşık 1 ay dar bir fiyat aralığında işlem gördükten sonra Eylül ayının ortalarından itibaren kademeli bir şekilde yükselmeye başladı. Küresel altın fiyatlarındaki yükselişe ek olarak dolar/TL’nin rekor yüksek seviyelere ulaşmasından destek bulan gram altın, Temmuz ayında gördüğü zirveyi aşarsa 2021’in en yüksek seviyesine çıkmış olacak.