Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, iyileşen ABD ekonomik verilerinin doları ve hisse senetlerindeki yükselişi desteklemesinin ticaret savaşına ilişkin endişelere ağır basmasının ardından kaybını korudu.

ABD'de yeni konut inşaatları Nisan'da üst üste ikinci ayda da yükselerek ve beklentileri aşarak konut sektöründeki olumlu ivmenin altını çizdi. Güçlü ekonomik veriler ve şirket karları, geçen hafta Çin ile artan tarife geriliminden dolayı hasar gören hisse senetlerindeki yükselişe yardımcı oldu.

Ticaret gerilimi, Trump yönetiminin bu hafta Huawei Technologies Co.'ya getireceği yeni kısıtlamaların Cuma günü yürürlüğe gireceğini duyurması ile birlikte arka planda varlığını hissettiriyor. ABD yönetimi, Huawei'nin ana şirket ve 26 ülkedeki 26 bağlı şirketini ABD tedarikçilerine girişini sınırlayan bir karalisteye aldı.

Spot altın, Perşembe günü yüzde 0.8 düştükten sonra yüzde 0.1 gerileyerek Singapur saati ile 10:48'de ons başına 1,285.40 dolara indi. Fiyatlar bu hafta fazla değişmedi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi bu hafta yüzde 0.7 yükseldi ve son üç haftada ilk haftalık yükselişini gerçekleştirdi.

Metals Focus Ltd. analisti Chirag Sheth, "Hafta başında, jeopolitik gerginlikler, şimdi dolardaki güçlenme, bu nedenle altın fiyatlarında etkisini gösterecek bir güçlü faktör yok," dedi ve "Fiyatlar yüksek seviyelerde, yatırımcıların piyasa yönü konusunda kararsız kalmalarının etkisi ile güçlü dirençle karşılaşıyor. Altın için uzun dönemli temel göstergeler güçlü kalmaya devam ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.2 düştü ve üst üste üçüncü haftayı da düşüşle geçmeye yöneldi. Palladyum bugün yüzde 0.4 ve bu hafta yüzde 2 düştü. Platin yüzde 0.5 düştü ve bu haftayı da yüzde 4 düşüşle geçerek kayıplarını üst üste dördüncü haftaya taşıdı. Metal böylelikle bu yılın en uzun haftalık düşüş serisini gerçekleştirdi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Asya hisse senetleri Cuma günü, ABD hisse senetlerinin üç gün üst üste yükselmesinden doğan pozitif etkinin yansımasıyla değer kazandı.

*ABD'de Perşembe günü yayımlanan Federal Kayıt notunda, Ticaret Bakanlığı, bir gün önce duyurulan yeni kısıtlamaların Huawei ve bağlı şirketlerine, Çin'den Almanya ve Madagaskar'a, tüm dünyada uygulanacağını duyurdu.

*Konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, ABD Başkanı Donald Trump, silahlı çatışmanın ikinci kez başkanlığa seçilme şansını azaltacağı endişesi ile ABD'yi İran'la savaşa çekme konusunda temkinli.

Ekonomistler, bu hafta boyunca artan tansiyonun onları en kötü durum senaryosuna sek etmesi ile birlikte, derinleşen bir ticaret savaşının Çin'in ekonomik büyümesini yavaşlatabileceği, borcunu artırabileceği ve yabancı şirketlerin ülkeden kaçışına neden olabileceği uyarısında bulundu.

*Bloomberg'in haftalık anketine göre, altın traderları ve analistlerinin çoğunluğu altın için yükseliş beklentisine döndü.