Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, risk varlıklarının baskı altında olduğu bir ortamda, yatırımcıların dikkatlerini, Fed Başkanı Jerome Powell'ın görünüme ilişkin yapacağı konuşma öncesi, büyük ekonomilerin yeniden açılmasının önündeki engellere çevirmesi ile birlikte ons başına 1,700 dolar civarındaki seyrini sürdürdü.

Güvenli liman özelliği de olan altın, ABD'de bulaşıcı hastalıklar konusundaki en üst düzey yetkili Anthony Fauci'nin ekonominin çok erken açılmasının salgının yeniden yayılması riskini getirdiği yolundaki uyarısından destek buldu. Öte yandan, bölgesel Fed başkanları, yoğun iflasların olabileceği ve bunun da ekonomide kalıcı yaralar açabileceğini söyledi. Fed Başkanı Powell Çarşamba günü konuşacak.

Altın son haftalarda, risk varlıklarında, özellikle hisse senetlerinde, görülen sıçramanın aşırı olduğu yolundaki spekülasyonun güçlenmesinin etkisi ile güçlü tutundu. Wall Street'in ağır toplarından Stan Druckenmiller, hisse senetlerinde risk-getiri hesaplamasının kariyeri boyunca gördüğü en kötü durumda olduğunu ve teşvik programlarının yeterli olmayacağını söyledi. Altın destekli Borsa fonlarındaki (ETF) varlıkların rekor seviyeye ulaşmasından faydalanan metal ayıca, ABD'de gösterge faizin negatife düşebileceği spekülasyonundan da destek buluyor.

Sydney'de Fat Prophets analisti David Lennox, "Enfeksiyonun (olası) ikinci dalgası büyük bir sorun oluşturuyor, zira bu dalga, ilk dalgadan yıpranmış bir zemin üzerine geliyor," dedi ve "İkinci bir dalga riski olduğunu düşünüyoruz. Eğer bu gerçekleşirse altın hızla yükselebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Spot altın, Salı günü ABD'de hisse senedi gösterge endekslerindeki geri çekilmenin etkisi ile yüzde 0.3 yükseldikten sonra Londra saati ile 07:21'de ons başına 1,704.70 dolar civarında seyrediyordu. Fiyatlar son 12 ayda yüzde 30'dan fazla yükseldi ve Nisan ayında 1,747.36 dolar ile yedi yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesini gördü.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard Salı günü yaptığı açıklamada, "büyük ölçekli bir yıkım" olacağını söyledi ve Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester de benzer yorumlarda bulundu. Powell'ın TSİ 16:00'da Washington'da Peterson Institute for International Economics'in düzenlediği sanal bir etkinlikte konuşma yapması planlanıyor.

ABD Başkanı Donald Trump, üç Fed yetkilisinin merkez bankasının bu fikre soğuk olduğunu işaret etmesine karşın, ABD'nin negatif faizlerin "armağanını" alması gerektiğini söyledi. Altın faiz ödemesi olmayan bir varlık ve bu nedenle düşük ya da negatif faiz ortamından olumlu etkileniyor.

National Australia Bank Ltd., hazırladığı notta, "Altın güvenli liman niteliğindeki varlık olmanın faydasını görüyor," dedi ve "Ekonomik faaliyetteki sert düşüş ve bununla birlikte yoğun mali ve parasal teşvikler altına büyük ölçüde destek sağlıyor. Altıni ABD ve Çin arasında virüs dolayısıyla artan gerilim ile birlikte artan jeopolitik risklerden de faydalanıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş, platin ve paladyum hep birlikte yükseldi.