Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Altın, bir grup Fed yetkilisinin ABD Merkez Bankası’nın parasal genişlemeye ne zaman yöneleceğini açıklığa kavuşturamayan yeni yorumlarının ardından dar bir bantta kalmayı sürdürürken haftalık mütevazı bir yükselişe yöneldi.

Fed konuşmacılarının faiz oranlarını düşürmeye geçmeden önce dikkatli ve sabırlı olmaları gerektiğini vurgulamalarına rağmen külçe ons başına 2.022 dolara yakın tutuldu. Altın ayrıca ABD dolarının bu yılki ilk haftalık kaybından da destek alarak birçok alıcı için daha ucuz hale getirdi.

Altın, yatırımcıların ABD Merkez Bankası’nın ne kadar yakın zamanda genişlemeye başlayacağına dair beklentilerini geri çevirmelerine rağmen yılın başından bu yana yükselişini sürdürüyor. Fed'in metodik olma tercihini güçlendiren politika yapıcılar arasında Christopher Waller Perşembe günü yaptığı açıklamada, Ocak ayında tüketici fiyatlarındaki artışın ihtiyatlı olduğunu ancak yine de indirimlerin bu yılın sonlarında başlamasını beklediğini söyledi.

Bu arada, dünyanın en büyük altın destekli Borsa yatırım fonu SPDR Gold Shares'in yatırımcıları, Ekim ayından bu yana en büyük bir günlük satışta ellerindeki varlıkları boşalttı; bu da fiyatların büyük ölçüde sabit kalması nedeniyle altın piyasalarındaki kopukluğun daha belirgin hale geldiğini gösteriyor.