Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, Çin'in Hong Kong'a ulusal güvenlik yasasını uygulayacağına ilişkin planın Asya hisse senetlerinde son bir ayın en güçlü düşüşünü getirmesi ile birlikte, yatırımcıların risk varlıklarından uzaklaşması sonucu yükseldi ve haftalık kaybını azalttı.

ABD Başkanı Donald Trump, Pekin'in Hong Kong'da demokratik hareketleri durdurması halinde buna tepki vereceklerini kaydetti. İki ülke arasındaki ilişkiler, koronavirüs pandemisine ilişkin tartışmalardan dolayı zaten gergin durumda.

Yatırımcılar ayrıca, kısıtlamaların gevşetilmesi karşın, koronavirüs salgınının yıl açtığı ekonomik hasarı da takip ediyor. Pekin'de anakara politika yapıcıların Ulusal Halk Kongresi'nde bir araya geldiği toplantıda, on yıllardır uygulanan ekonomik büyüme için hedef belirleme uygulaması kaldırıldı.

Spot altın yüzde 0.4 yükselerek ons başına 1,733.41 dolara kadar çıktıktan sonra Londra saati ile 07:51'de 1,732.59 dolara geldi. Fiyatlar Perşembe günü yüzde 1.2 ve bu hafta yüzde 0.6 düştü. Altın Pazartesi günü 1,765.43 dolar ile Ekim 2012'den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 1.2 düştü ve üst üste üçüncü haftaya taşıdığı kazancını azalttı. Platin de yüzde 0.3 düşerek üçüncü haftaya genişlettiği kazancını daralttı. Paladyum bu hafta yüzde 8 yükseldi ve 5 haftalık düşüşünü durdurdu.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.3 yükseldi ve bu hafta yüzde 0.9 geriledi.

Reliance Securities Ltd. kıdemli araştırma analisti Sriram Iyer, "Altın için aşağı yönlü hareket, ABD ve Çin arasında artan gerilim ve ABD ekonomik verilerinin koronavirüs etkilerinden dolayı muhtemelen olumsuz gelecek olmasına karşın sınırlı kalabilir," dedi ve "Önümüzdeki aylarda toparlanmanın nasıl görünebileceğini bilmekzor" değerlendirmesinde bulundu.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

-Çin Başbakanı Li Keqiang, Çin'in Hong Kong yasaları arasına yeni bir kanun ekleyerek kentte muhalefeti durdurmaya yönelik dramatik planlarını açıklamasından bir gün sonra, ülkesinin Hong Kong'da ulusal güvenliği iyileştireceğini söyledi.

*Japonya Merkez Bankası, bugünkü program dışı toplantısında, koronavirüs ortamında, küçük işletmelere destek olmak için yeni bir kredi programı hazırladı, ancak önemli teşvik tedbirleri açıklamaktan kaçındı.

*ABD'de yakından izlenen işsizlik maaşı başvuruları verisi, üst üste ikinci hafta da yanlış veri girişinden dolayı bozuk yayınlandı. Gerçek başvuru rakamları ilk açıklananın 1 milyon altındaydı.

*Altın destekli Borsa fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'ind erlediği verilere göre, üst üste 20'nci günde de artış gösterdi.