Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın yatırımcıları, yetkililerin koronavirüs krizinin etkilerini gidermek için harekete geçmeleri ile birlikte, dolar üzerinde baskı oluşturan Fed'in faiz indirimine gideceğine ilişkin öngörüler de dahil küresel parasal gevşeme olacağına ilişkin beklentileri değerlendiriyor.

CMC Markets piyasa analisti Margaret Yang, "Diğer bir gevşeme çevrimine yönelmemiz ile birlikte, altın fiyatları önümüzdeki altı ila 12 aylık dönemde destek bulacak," dedi ve "Para politikası orta ila uzun vadeli bir müdahale ve bu nedenle altının uzun vadeli yönünü daha önemli bir şekilde belirleme eğilimi gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Altın, koronavirüs salgınından kaynaklanan kargaşada yatırımcıların güvenli liman araması ve buna bağlı olarak altın destekli Borsa fonlarındaki (ETF) altın varlıklarının geçen hafta rekor seviyeye çıkmasından faydalandı. Dünyanın önde gelen ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankacıları Salı günü koronavirüs krizine koordineli tepki konusunu telekonferans yoluyla görüşecek. Bundan önce, Avustralya Merkez Bankası faiz indirimine gitti ve ilave gevşemenin mümkün olduğunu kaydetti.

Axicorp Ltd. baş Asya piyasa stratejisti Stephen Innes, "Şu anda gözlerin çevrildiği yegane merkez bankası Fed" dedi. Fed Başkanı Jerome Powell, geçen Cuma, koronavirüsün ABD ekonomisine "artan bir risk" oluşturduğunu söyleyerek, faiz indirimi için kapıyı açtı. Powell'ın yorumlarını, Japonya Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası'ndan gelen benzer açıklamalar izledi.

Spot altın yüzde 0.7 yükselerek ons başına 1,601.26 dolara kadar çıktıktan sonra Londra saati ile 07:53'te 1,596.91 dolara geldi. altındaki bu yükseliş, doların üst üste dördüncü günde de düşmesi ve bu yılın en uzun günlük düşüş serisini gerçekleştirmeye yönelmesi ile birlikte gerçekleşti. Diğer değerli metallerden, gümüş ve platin de değer kazanırken, paladyum yatay seyretti.

JPMorgan Chase & Co., koronavirüsün ABD içinde ve dünyada yeni ülkelere yayılması ile birlikte, Fed'in 17-18 Mart'taki politika toplantısında ya da daha öncesinde gösterge faizi muhtemelen 50 baz puan indireceği tahmininde bulundu. Bankanın Baş ABD Ekonomisti Michael Feroli, faizin bu yıl sıfıra yaklaşma olasılığının yüzde 50 civarında olduğunu kaydetti.

Benzer bir görüş de Fed'in gösterge faizi sıfır seviyesine düşürme ve ardından parasal genişlemeyi tekrar başlatma ihtiyacında olabileceğini kaydeden NatWest Markets'ten geldi. Geçen ay 1,689.31 dolar ile yedi yılın zirvesine çıkan altın, 2011 yılında Fed'in parasal gevşeme programını uygulamaya koyması ile birlikte 1,900 doların üzerine çıakrak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.